Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En snabbare och enklare variant på färsbiffar m. brunsås. Lite rolig variation också.
4-6 personer
Du behöver:
- I kg köttfärs (jag föredrar blandfärs)
- Valfri kryddning (ex. 2 tsk örtsalt -herbamare, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 2 msk tomatpuré och 1 tsk vinäger)
- olja för stekning
- 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk tillsatsfri för att slippa kokossmaken)
- 1 dl lingonsylt
- 2 tsk vinäger
- 4 dl buljong
- 1 msk mjöl (ex. bovetemjöl eller klibbrismjöl) i 2 msk vatten för redning
- gärna lite pepparblandning ur kvarn (rosé-, svart-, grön-, krydd- och vitpeppar)
- Gärna örter att toppa med (ex. persilja)
- Valfritt tillbehör, ex, ris eller potatis, och gärna lingonsylt/rårörda lingon och inlagd gurka
Gör så här:
- Blanda färsen med kryddorna och forma till en stor boll
- Hetta upp olja i panna
- Lägg ut bollen i den heta pannan och platta ut
- Stek enbart tills yta, skåra med stekspade till slizar och vänd en i taget (enklare)
- Stek yta även på denna sida
- Ta ur färsen en snabbis på tallrik (fortfarande rå i mitten)
- Gör nu såsen i pannan, häll i kokosmjölken, buljongen, vinäger och lingonsylt och koka upp
- Smaka av med kryddning, ev. kan lite av den där pepparmixen nu göra underverk
- Red av
- Lägg tillbaka färsen och köttsaften som sipprat ur
- Sänk värmen och låt småputtra tills färsen är genomstekt
- Toppa med örter
- Servera!