Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En snabbare och enklare variant på färsbiffar m. brunsås. Lite rolig variation också.

4-6 personer

Du behöver:

  • I kg köttfärs (jag föredrar blandfärs)
  • Valfri kryddning (ex. 2 tsk örtsalt -herbamare, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 2 msk tomatpuré och 1 tsk  vinäger)
  • olja för stekning
  • 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk tillsatsfri för att slippa kokossmaken)
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 tsk vinäger
  • 4 dl buljong
  • 1 msk mjöl (ex. bovetemjöl eller klibbrismjöl) i 2 msk vatten för redning
  • gärna lite pepparblandning ur kvarn (rosé-, svart-, grön-, krydd- och vitpeppar)
  • Gärna örter att toppa med (ex. persilja)
  • Valfritt tillbehör, ex, ris eller potatis, och gärna lingonsylt/rårörda lingon och inlagd gurka

Gör så här:

  • Blanda färsen med kryddorna och forma till en stor boll
  • Hetta upp olja i panna
  • Lägg ut bollen i den heta pannan och platta ut
  • Stek enbart tills yta, skåra med stekspade till slizar och vänd en i taget (enklare)
  • Stek yta även på denna sida
  • Ta ur färsen en snabbis på tallrik (fortfarande rå i mitten)
  • Gör nu såsen i pannan, häll i kokosmjölken, buljongen, vinäger och lingonsylt och koka  upp
  • Smaka av med kryddning, ev. kan lite av den där pepparmixen nu göra underverk
  • Red av
  • Lägg tillbaka färsen och köttsaften som sipprat ur
  • Sänk värmen och låt småputtra tills färsen är genomstekt
  • Toppa med örter
  • Servera!