Jag vet inte hur många av er som verkligen kontrollerat innehåller i strössel? Men strössel innehåller i regel en hel del allergener, både i ingredienslistan i sig men också i risk för spår av. Man kan förstås skippa strössel men ibland kan det vara roligt att bara ”piffa till” lite. Så, hur gör man eget?
Det i särklass mest nyttiga sättet är förstås torkade frukter och bär, men kontrollera innehållet då dom flesta köpevarianter innehåller en hel del massa mer än bara frukter/bär (eller gör eget). Finns dock undantag på rena varianter av köpesort.
Själv har jag länge använt kokosflingor. Lägg flingorna i en frys/plastpåse med önskad färgsättning och skaka. Klart!
Du kan använda samma tillvägagångssätt för pärlsocker
och för strösocker (påminner lite om ädelstenar)
Du kan även tillverka strössel av sockerpasta (recept HÄR) som du format till avlånga trådar och låtit torka för att sedan bryta/klippa i bitar
Du behöver heller inte använda färgsättning i form av karamellfärg eller annan livsmedelsfärg (ex. pasta eller pulver). Använd dig här av naturens egna färger. Saft/juice av rödbeta, morot, hallon, blåbär, havtorn, körsbär exempelvis. Eller varför inte kakao eller hackad mynta. Det finns även pulver av ex. blåbär, lingon, tranbär och havtorn att köpa.