Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, fisk och skaldjur bl.a.

Sushi på allergivis. Inga problem. Variationsmöjligheterna är dessutom oändliga. Fisk är ingen nödvändighet. Sushi betyder inte ens “rå fisk” som många tror utan ordet syftar egentligen till riset, det sura riset som man använder i rätten. Här kommer min variant. Med både vegetariska bitar och bitar med falsk fisk. Vi brukar dessutom äta sushibitarna till tunna skivor stekt kött (ex. entrecote, fläskkarré eller kyckling) och asiatiska dipsåser. Dumplings till en perfekt asiatisk afton hittar du recept på HÄR

RISET

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen, du kan använda risvinäger om det tåls -annars kan du använda äppelcidervinäger och socker, eller t.o.m. ättika och socker istället.
  • Riset ska vara kallt när du gör iordning sushin

Falska fisken

  • Använd mitt recept för falska fiskpinnar (kyckling), men enbart innanmätet, utan paneringen. HÄR
  • Låt kallna helt
  • Skär långa smala stavar av “fisken” när den är färdigtillagad

Förslag på grönsaker i fyllningen

  • gurka/zucchini -gärna skalad och i långa stavar
  • paprika (valfria färger)
  • avokado
  • färsk mango
  • morot i tunna smala “tändstickstjocka” långa stavar

Såser i fyllning

  • wasabi (om du tål)
  • falsk majonnäs är för mig ett krav (ett recept finner du HÄR)
  • Lite wasabismak kan du även få genom att mixa ner riven pepparrot i majonnäsen

Tillvägagångssätt

http://www.tasteline.com/inspiration/koksknep/lar-dig-gora-sushi/

  1. Ovan ser du lite grundtips.
  2. Använd samma tillvägagångssätt men fyll noribladen med dina valda produkter
  3. Tål du inte noriblad, rulla bara in i ris (använd plastfolie mellan riset och bambumattan när du rullar) och vänd sedan hela rullen i exempelvis hackade örter eller sesamfrön

ASIATISK dipsås, vår favorit

1.Koka upp

  • 1 dl buljong (eller salt och vatten)
  • 1 tsk lönnsirap
  • 0,5 dl valfri neutral olja
  • 1 msk sesamolja (om det tåls) -går att utesluta
  • 1 msk sesamfrön (om det tåls) -går att utesluta
  • 1/2-1 tsk hackad röd chili
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 riven/pressad vitlöksklyfta
  • skal och saft från 1 lime
  • 1 msk champinjonsoja (om du har tillgång till det) -går att koka egen

2.När det kokat upp, låt kallna och tillsätt om så önskas 1 msk hackad färsk koriander (eller thaibasilika)

Servera gärna sushin med wasabi, dipsås och inlagd ingefära (min favorit)