Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och animalier
Veganskt alternativ till köttbullar.
2-3 portioner
Du behöver:
- 250g champinjoner
- eventuellt 1 tsk vinäger (balsamico om du tål)
- 1,5 dl förkokta svarta bönor
- 1/2 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- örtsalt
- svartpeppar
- olja för stekning
- 2 msk bovetemjöl (eller annat valfritt glutenfritt mjöl)
Gör så här:
- Skiva svampen
- Hetta upp olja i panna
- Fräs svampen till rejäl yta
- Salta och peppra rikligt, här tillsätter du även eventuell vinäger
- Ta av och mixa med stavmixer eller blender samman med bönorna till en homogen massa
- Tillsätt även finhackad lök och pressad vitlök och sist bovetemjölet
- Mixa samman och låt smeten sedan vila i 10 minuter
- Forma med hjälp av 2 skedar till bollar
- Lägg på bakplåtsklädd ugnsform
- Ringla över lite olja
- Låt gå i ugnen i 175 grader i ca. 15 minuter
- Ta ut och låt vila en stund (går även att förbereda hit och förvara i kyl eller frys tills tillredning)
- Fräs i stekpanna i olja för yta
- Klart!