Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och animalier

Veganskt alternativ till köttbullar.

2-3 portioner

Du behöver:

  • 250g champinjoner
  • eventuellt 1 tsk vinäger (balsamico om du tål)
  • 1,5 dl förkokta svarta bönor
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • olja för stekning
  • 2 msk bovetemjöl (eller annat valfritt glutenfritt mjöl)

Gör så här:

  1. Skiva svampen
  2. Hetta upp olja i panna
  3. Fräs svampen till rejäl yta
  4. Salta och peppra rikligt, här tillsätter du även eventuell vinäger
  5. Ta av och mixa med stavmixer eller blender samman med bönorna till en homogen massa
  6. Tillsätt även finhackad lök och pressad vitlök och sist bovetemjölet
  7. Mixa samman och låt smeten sedan vila i 10 minuter
  8. Forma med hjälp av 2 skedar till bollar
  9. Lägg på bakplåtsklädd ugnsform
  10. Ringla över lite olja
  11. Låt gå i ugnen i 175 grader i ca. 15 minuter
  12. Ta ut och låt vila en stund (går även att förbereda hit och förvara i kyl eller frys tills tillredning)
  13. Fräs i stekpanna i olja för yta
  14. Klart!