Du behöver:
- Högrevsfärs (går förstås att använda nötfärs, blandfärs etc men kan då behöva göras enligt det här recept för köttbullar/biffar)
- salt
- peppar
- Gulbetor och polkabetor (istället för potatis)
- Kryddning (ex. vitlök, salt, peppar)
- Lökskysås enligt recept här
- Persilja
- Lingonsylt (gärna hemmagjord)
- Margarin/olja för stekning
Gör så här:
- Skala och hacka upp betorna
- Koka upp dom i saltat vatten i några minuter (bara för att snabba på stektiden)
- Samtidigt kan du forma bollar av högrevsfärsen. Arbeta färsen minimalt (Jag gjorde ganska stora bollar så att en sådan räckte per portion)
- Salta och peppra ovanpå färsbollarna
- Hetta upp en panna och smält margarin eller tillsätt olja för stekning
- Lägg i färsbollarna med kryddningen nedåt och platta till ordentligt med metallstekspade eller en stor sked/slev så att bollen istället blir en tjock biff)
- Passa på att krydda andra sidan
- Försök att låta bli att vända innan ena sidan verkligen är klar, ska helst inte vändas fram och tillbaka
- När färdigstekta, låt vila på tallrik under ugns-/grillfolie
- Häll av betorna i sil/durkslag
- Lägg istället i en het panna tillsammans med margarin/olja (använd förslagsvis den pannan som du nyss stekt färsbiffarna i)
- Fräs runt tills dom får lite yta (känn gärna med sticka att dom blir lite mjuka). Krydda med valfri kryddning, jag föredrar salt, peppar och pressad vitlök
- Samtidigt som du steker betorna kan du göra såsen enligt receptet här
- När såsen är klar är nog även betorna det.
- Då är det bara att servera. Idag blev det med lingonsylt och ärtor, kändes lite klassiskt.