middag

Du behöver:

  • Högrevsfärs (går förstås att använda nötfärs, blandfärs etc men kan då behöva göras enligt det här recept  för köttbullar/biffar)
  • salt
  • peppar
  • Gulbetor och polkabetor (istället för potatis)
  • Kryddning (ex. vitlök, salt, peppar)
  • Lökskysås enligt recept här
  • Persilja
  • Lingonsylt (gärna hemmagjord)
  • Margarin/olja för stekning

Gör så här:

  1. Skala och hacka upp betorna
  2. Koka upp dom i saltat vatten i några minuter (bara för att snabba på stektiden)
  3. Samtidigt kan du forma bollar av högrevsfärsen. Arbeta färsen minimalt (Jag gjorde ganska stora bollar så att en sådan räckte per portion)
  4. Salta och peppra ovanpå färsbollarna
  5. Hetta upp en panna och smält margarin eller tillsätt olja för stekning
  6. Lägg i färsbollarna med kryddningen nedåt och platta till ordentligt med metallstekspade eller en stor sked/slev så att bollen istället blir en tjock biff)
  7. Passa på att krydda andra sidan
  8. Försök att låta bli att vända innan ena sidan verkligen är klar, ska helst inte vändas fram och tillbaka
  9. När färdigstekta, låt vila på tallrik under ugns-/grillfolie
  10. Häll av betorna i sil/durkslag
  11. Lägg istället i en het panna tillsammans med margarin/olja (använd förslagsvis den pannan som du nyss stekt färsbiffarna i)
  12. Fräs runt tills dom får lite yta (känn gärna med sticka att dom blir lite mjuka). Krydda med valfri kryddning, jag föredrar salt, peppar och pressad vitlök
  13. Samtidigt som du steker betorna kan du göra såsen enligt receptet här
  14. När såsen är klar är nog även betorna det.
  15. Då är det bara att servera. Idag blev det med lingonsylt och ärtor, kändes lite klassiskt.