image

Vissa maträtter är naturligt fria från mycket

Ärtsoppa i sitt ursprung är en sådan rätt men inte ens det kan man med multipla allergier köpa färdigt med tanke på bl.a onödigt innehåll av potatis alternativt annan stärkelse eller tillsatser utvunna ur allergener. Men egentligen är ärtsoppa som bäst hemmagjord.

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a (men OBS att ärta är en baljväxt, d.v.s. sojasläkting)

Ärtsoppa:

6portioner

Du behöver:

  • 5dl gula ärtor
  • 1liter vatten
  • 5dl buljong
  • 1 gul lök (kan uteslutas)
  • 2-3 stjälkar selleri (kan helt klart uteslutas)
  • 1stor morot (kan uteslutas)
  • 1tsk timjan
  • 1/2 tsk mejram
  • salt
  • peppar
  • ev. fläsk (vi använder saltad, rökt fläsklägg som vi själva rökt men rimmat fläsk eller bacon går bra men se upp för innehållet)
  • olja för stekning
  • ev. senap men OBS för innehållet!

Gör så här:

  1. Förbered ärtorna genom att lägga i blöt ca 12h (över natten)
  2. Vid tillagning: börja med att skölja av ärtorna
  3. Finhacka sedan lök och selleri
  4. Hetta upp en gryta/kastrull och stek löken och sellerin i olja tills den svettas (blir glansig)
  5. Tillsätt ärtorna och vattnet samt buljongen och alla kryddor förutom salt och peppar
  6. Koka ca 1-1,5h på medelhög värme tills ärtorna börjar mjukna, rör om då och då.
  7. Vid behov kan man tillsätta mer vatten
  8. Om man använder kött och använder rå sådan bör den tillsättas redan i samband med punkt 5 och låta koka hela den långa tiden (man kan tillsätta en hel köttbit och hacka upp i efterhand) Vi som använder redan tillagat kött tillsätter sist
  9. När ärtorna mjuknat tillsätt moroten som du rivit, koka ytterligare några minuter
  10. Om du vill kör en snabbis med handmixer i soppan för extra krämig och len känsla (enbart lite, soppan ska inte göras slät)
  11.  Smaka av med salt och peppar
  12. Man kan även smaka av med senap alternativt kan man tillsätta detta vid servering)
  13. Nu tillsätter jag det rökta fläsket som jag finhackat
  14. Låter det värmas upp
  15. Servera!

Pannkakor enligt recept här men idag hade inte tillgång till xanthangummi och tillsatte därför istället dubbel mängd fiberhusk och därtill något mer vatten