Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.
Grunden kommer från den sötsura såsen men med viss justering i sötma och framförallt i hetta. Passar utmärkt till asiatiska rätter men helt ärligt även till det mesta, bl.a till friterad kyckling ?Perfekt att kombinera med en vitlöksmajonnäs exempelvis.
Du behöver:
- 1,5 dl juice (apelsin, ananas, äpple) -helst apelsin (vill du ha en riktig touch av apelsin i själva såsen har du även i apelsinskalet) ELLER vatten
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1/2 dl socker eller honung, går även att minska om man använder sig av en sötare juice
- 2 msk chilisås eller tomatpuré
- 1-2 skivade eller hackade chilifrukter (beror på hur starkt du vill ha det)
- 2 skivade vitlöksklyftor
- 1 nypa salt
- fint mjöl för redning (majsstärkelse, klibbrismjöl, potatismjöl)
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienser förutom redningen
- Sänk värmen och låt småputtra några minuter för att verkligen ta smak av chilin
- Smaka av och balansera eventuellt med mer syra/sötma, salt eller kanske peppar
- Red av med mjöl utblandat i vatten, någon tsk mjöl i dubbla mängden vatten i taget under kokning tills du är nöjd med tjockleken
- Ta av, sila om så önskas eller behåll bitarna (men då kommer hettan även intensifieras)
- Kyl
- Klart
TIPS! För smak av mango, ha även i lite mangopuré. Smakar utmärkt i kombinationen