Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.

Grunden kommer från den sötsura såsen men med viss justering i sötma och framförallt i hetta. Passar utmärkt till asiatiska rätter men helt ärligt även till det mesta, bl.a till friterad kyckling ?Perfekt att kombinera med en vitlöksmajonnäs exempelvis.

Du behöver:

  • 1,5 dl juice (apelsin, ananas, äpple) -helst apelsin (vill du ha en riktig touch av apelsin i själva såsen har du även i apelsinskalet) ELLER vatten
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker eller honung, går även att minska om man använder sig av en sötare juice
  • 2 msk chilisås eller tomatpuré
  • 1-2 skivade eller hackade chilifrukter (beror på hur starkt du vill ha det)
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 1 nypa salt
  • fint mjöl för redning (majsstärkelse, klibbrismjöl, potatismjöl)

Gör så här:

  1. Koka upp alla ingredienser förutom redningen
  2. Sänk värmen och låt småputtra några minuter för att verkligen ta smak av chilin
  3. Smaka av och balansera eventuellt med mer syra/sötma, salt eller kanske peppar
  4. Red av med mjöl utblandat i vatten, någon tsk mjöl i dubbla mängden vatten i taget under kokning tills du är nöjd med tjockleken
  5. Ta av, sila om så önskas eller behåll bitarna (men då kommer hettan även intensifieras)
  6. Kyl
  7. Klart

TIPS! För smak av mango, ha även i lite mangopuré. Smakar utmärkt i kombinationen