Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Enkelt och gott. Syrligt och fräsch. Alldeles ljuvligt att kombinera med ex. en mastig och söt kladdkaka eller med maränger, marshmallows och en söt jordgubbs- eller hallonsås. Du kan förstås byta ut citrusen mot annan smaksättning, så som hallon, jordgubb, havtorn o.s.v.

Du behöver:

  • 1dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl citrusjuice (jag köper färdig juice av Yuzu men använder också pressad citron, apelsin, grape eller en blandning av samtliga eller byter helt ut mot annan passerad och silad frukt/bär av syrlig karaktär)
  • (finrivet skal av citrus)
  • 1dl kokosmjölk
  • 1 gelatinblad (för veganvariant skippar man detta helt, bara hoppar över men glassen blir aningens mer isig då)

Gör så här:

  1. Lägg gelatin  i kallt vatten för att lösas upp
  2. Koka upp vatten och socker till en sockerlag
  3. Ta av lagen från plattan, rör ner gelatinbladet som du först kramat ur. Låt lagen nu svalna
  4. Tillsätt juice och ev. skal från citrus och kokosmjölken, rör samman
  5. Nu kan du antingen 1. köra i glassmaskin eller 2. lägga i form och frysa in
  6. Om du fryser in i form får du först efter kanske 1h ta ut och vispa om eftersom att glassen gärna delar upp sig i 2 lager, ett mer gelatinlager och ett mer kokoslager (kan se ut som att det skurit sig också)
  7. Vispa bara om och frys in på nytt. Frys i ca. 4-8h men jag föredrar över natten. Bara servera. Om du haft den i frysen lite längre passar det bra att ta ut för att tina 10-15 minuter först i rumstemperatur innan servering.