tapenade

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En tapenade ska väl egentligen innehålla oliver, men vi fuskar lite med det (även fast oliver funkar för oss nu för tiden). Du kan förstås också tillsätta det om så önskas. Här blev det bara en annan variant idag

Istället har jag gjort som en pesto men med smak av soltorkade tomater

Du behöver:

  • 200g soltorkade tomater (med eller utan olja, om utan får du tillsätta detta själv för rätt konsistens)
  • 1dl solrosfrön
  • 3msk kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd chili -eller mindre om du inte gillar sting
  • citronsaft
  • olja
  • salt
  • peppar
  • 1 näve färsk oregano
  • vatten
  1. Lägg dom soltorkade tomaterna i blöt (om du använder torra tomater). Har du nytorkade ur ugn som fortfarande är lite ”våta” eller om du använder ur olja kan du använda dom direkt med vätskan/oljan och allt)
  2. Mixa tomaterna och solrosfröna till en massa
  3. Tillsätt vitlöken, kapris, önskad mängd chili och mixa igen
  4. Smaksätt med citronsaft, salt, oregano och peppar
  5. Olja och/eller vatten kan du tillsätta lite i taget medan du mixar i slutet tills du är nöjd med konsistensen
  6. Jag vill ha smeten fast men len

Passar perfekt som förrätt på fröknäcke. Vi körde med tapenade och fusk-pesto.

Lite italienska delikatesser till det (parma och salami) MEN OBS! se över innehållet när du handlar

förrätt2