Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer ett oerhört bra tips som jag tänkt på i flera månader men äntligen lyckats ta mig tid till att testa och författa. Missa inte! Tårta på kaka. Tårtbottnar som går att förbereda VÄLDIGT långt i förväg men som ändå INTE behöver frysas och trots det ger ett väldigt saftigt resultat för tårta. Hela iden bygger på att man gör spröda kakor i tårtbottenformat och monterar tårtan i en springform efter att man först blött upp bottnarna (likt savoiardikex i tiramisu). Efteråt kan man ta av kanterna på formen och toppa samt dekorera tårtan. Går även att förbereda helt flera dagar i förväg och förblir gott och saftigt länge. TRO MIG!

ca 8-10 bitar (18-20 cm springform) -3 lager

Du behöver:

  • 250g rumsvarmt mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1,5 dl socker
  • Ca. 5 dl mjölblandning (ex.2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 2 dl majsstärkelse ELLER -utan majs och ris- med 2 dl hirsmjöl, 1 dl bovetemjöl och 1 dl kokosmjöl -JA, det blir bara totalt 4 dl då men kokosmjölet suger mycket mer vätska än andra mjöler)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 krm xanthangummi (går att utesluta för den som inte tål men blir lite skillnad i resultatet, justera med aningens mer mjöl -INTE fiberhusk i det här receptet)

Gör så här:

  1. Rör samman margarin och socker till en mjuk blandning
  2. Blanda i bakpulver och sist mjöl + xanthangummi
  3. Arbeta degen/smeten med slickepott eller slev tills du får en homogent resultat
  4. Med hjälp av spritspåse utan tyll (stort hål) eller med VÄLMJÖLADE händer fördelar du smeten på bakplåtspapper där du först ritat in storleken på formarna (kalkera sprinformens botten (storleken på insidan) -minus ca 1/2 cm eftersom att bottnarna ökar lite i storlek
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter
  6. Stäng av ugnen
  7. Låt torka i ugnen
  8. Förvara i kakburk eller plastpåse, går att förvara i månader

Gör tårtan:

  1. Börja med att måtta att bottnarna nu passar i formen, om inte kan du välja att ha formen öppen på ett fat (blir större i öppnad variant) alternativt med en vass kniv skära av överskott på kakorna.
  2. Använd saft/juice/vatten/sockervatten för att blöta ner bottnarna. Man kan antingen doppa fort i vätskan alternativt ringla över vätskan medan man monterar, det går bra vilket som. Var inte rädd för att verkligen fylla bottnarna eller för att använda riktigt saftiga fyllningar.
  3. Varva bottnar med fyllning.
  4. Ställ i kylen för att stelna en aning, går faktiskt att förbereda dagar i förväg.
  5. Ta ut och toppa + dekorera
  6. Håller sig saftig och fräsch i kylen i flera dagar
Tårtan på bilden är fylld med mosad banan, chokladkräm, sylt, vaniljkräm och toppad med färskostfyllningen nedan.

Fyllningsförslag

  • mosad banan + choklad”smör”kräm enligt recept HÄR
  • chokladfyllning enligt recept HÄR
  • tiramisufyllningen (färskostfyllning) enligt recept HÄR (utan arom)
  • sylt + vaniljkräm enligt recept HÄR men för fastare kräm kan du öka på mjölmängden med ytterligare 1 msk
  • krossad ananas
  • lemoncurd eller annan citruscurd enligt recept HÄR (funkar även med ex mango
  • frosting enligt recept HÄR