Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Tunna spröda chokladkakor med smak av mint, doppade i mintchoklad och toppade med polkakrisp.

Du behöver:

  • 5 dl bovetemjöl (går att byta ut mot 2dl majsmjöl, 2 dl majsstärkelse och 2 dl hirsmjöl/rismjöl -ja, mängden ökad eftersom att bovete binder mer vätska än resten)
  • 1/2 tsk xanthan eller 1 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver 
  • 1/2 dl kakaopulver
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl sirap (gärna en mörk för mera smak)
  • 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • pepparmyntsolja (skilj på olja och arom, aromen smakar tandkräm ?) mängd efter smak, något krm eller 2 i kakorna och lika mycket i chokladtäcket (smaka av)
  • 1/2 dl kokosmjölk 
  • 1 nypa salt
  • Choklad att doppa i och ringla över (ca 300g)
  • krossade polkagrisar, valfritt (obs. Kontrollera innehållet) -går även att byta mot lite flingsalt

Gör så här:

  1. Vispa samman margarin, socker, sirap och kokosmjölk
  2. Tillsätt alla torra ingredienser, sikta gärna
  3. Blanda till en deg och tillsätt pepparmyntsolja efter tycke, smaka av degen -tänk på att inte överdriva gör även chokladen ska smaksättas -plasta in och låt vila i kylen i ca 30-60 minuter
  4. Hetta upp ugnen till 175 grader
  5. Ta ut degen och kavla ut den tunt direkt på bakplåtspapper
  6. Stansa kakorna och nu förflyttar du inte kakorna utan tar istället bort överflödet av deg
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 5-7 minuter, ha koll i slutet så det inte blir bränt
  8. Ta ut och låt svalna på plåten
  9. Upprepa med resten av degen
  10. När kakorna är helt svala, smält chokladen över vattenbad under omrörning
  11. Droppa i pepparmyntsolja och smaka av om du inte använder en redan smaksatt choklad
  12. Doppa kakorna och lätt på bakplåtspapper för att torka, kyl eventuellt lite
  13. Ringla mer choklad över kakorna för dekoration
  14. Toppa även med polkakrisp
  15. Kyl. Klart!