Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.

Tictoc-pasta. Ni har väl alla sett den? ?‍♀️?Sammanfattningsvis är det tomater och fetaost som ugnsgratineras, blandas till en sås och rörs ihop med pasta. ?Här kommer vår version. Jag personligen förstår inte varför vego-fetan alls ska in i ugnen, den bara smälter ju -tillagas inte alls på det vis som ”riktig” feta när den ugnsbakas. Så… jag väljer att köra tomater, lök, vitlök, franska örter, salt, peppar, basilika och olja in i ugnen. Kokar pastan vid sidan av. Mosar fetan (kall) med gaffel. När tomaterna mjuknat och smakerna förhöjts tar jag ut den heta formen, rör ner fetan och sen pastan (fetan smälter till största del bara av formens värme). Måtten följer enligt nedan.

4 personer

Du behöver:

  • 250 g glutenfri pasta av valfri sort och form
  • 500 g cocktailtomater eller plommontomater, med kvist ger nästan ännu bättre smak
  • 1 schalottenlök (annan liten lök fungerar också)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkade franska örter (går att skippa eller byta mot ex bara oregano)
  • 1 kruka basilika
  • salt
  • peppar
  • olja
  • 300g falsk fetaost, Violife Green white är den vi tål och favoriserar här hemma

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200grader
  2. Lägg tomater i en oljad ugnsform, toppa med franska örter, hackad lök, pressad vitlök och hälften av basilikan
  3. Ringla över mer olja, salta och peppra
  4. Kör in i ugnen o ca 15 minuter, varierar lite på mognadsgrad och typ hos tomater men tomaterna ska mjukna
  5. Koka pasta enligt anvisning och sila av
  6. När tomaterna är klara, ta ut och mosa samman med gaffel. Mosa även fetan (kall) och blanda med tomaterna till en sås.
  7. Vänd ner pastan och toppa med resten av basilikan.
  8. Klart!