Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

En lättbakad, mjuk och saftig tigerkaka. Superbra klassisk fika.

Du behöver:

  • 3 dl socker
  • 4,5 dl mjölblandning, ex. 2 dl majsmjöl, 1,5 dl majsstärkelse och 1 dl rismjöl/hirsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk xanthan
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl risdryck/kokosmjölk eller annan valfri växtdryck/vatten
  • 1 dl olja alternativt smält mjölkfritt margarin (avsvalnat)
  • 2 msk kakao i 1/3 av smeten 
  • Något att smöra o bröa med (ex mjölkfritt margarin eller olja + majsströbröd)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smör och bröa en form
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom kakao.
  4. Vispa i alla våra ingredienser
  5. Ta av ca 1/3 av smeten och tillsätt kakao, nu kommer den ljusa smeten att vara lösare än den bruna men det SKA vara så. Tillsätt inte mer vätska i den bruna smeten. Tack vare att den ena är mer ”stabil” kommer den att hjälp till att stabilisera kakan utan att man behöver tillsätta mer mjöl i hela smeten och riskera en torrare kaka.
  6. Varva choklad och vaniljsmet i formen. Dra eventuellt med en sked i för att skapa lite ”rippel”
  7. Grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter
  8. Ta ut och låt svalna helt innan du tar ut formen
  9. Klart!