Salsa är ett av mina måsten till tacos men passar även utmärkt till grillat, kött, kyckling, färs och även till mycket vegetariskt. Underskatta inte salsan. Kombinera gärna med vitlökssås eller guacamole.

Smakkombinationerna är oändliga, ta det du tål eller föredrar i smak. Variera gärna.

Passa gärna på att använda dig av ”skåprensning” med halvt övermogna frukter och grönsaker, rester av sallader o.s.v.

Tanken är att koka ihop frukt/grönsaker i kombination av

  • sött(naturlig sötma i frukt och grönt/socker/honung/agave)
  • surt (naturlig syra i frukt/vinäger/ättika/citron/lime)

&

  • ev. valfri kryddning (örter så som persilja, koriander, basilika eller vitlök, chili exempelvis)

Ett exempel är TOMATSALSA (alla måtten är ungefärliga och styrs av tillgång och eget tycke):

salsa

Ingredienser:

  • 5 stora tomater (gärna rejält mogna för lite sötma)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 rödlök
  • 1msk vinäger
  • salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Finhacka tomat och rödlök
  2. pressa vitlöken
  3. Blanda alla ingredienser och koka upp i kastrull
  4. Rör om då och då, koka tills du är nöjd med konsistensen
  5. Salta och peppra efter smak
  6. Servera varm eller låt kallna

Tomatsalsa är en klassiker, andra kombinationer som jag föredrar är:

1. Ananas & mynta: Färsk ananas, mynta + en aning vinäger

2. Tomat & exotiska frukter: Tomat, ananas, mango, rödlök + lime + socker

3. Asiatiskt: Tomat, mango, ingefära, grön paprika, koriander, chili + lime

4. Mango & papaya: Mango, papaya, chili, koriander, lime, chili

5. Ananas & ingefära: Ananas, salladslök, färsk riven ingefära, lime, vinäger, socker

6. Äpple & tomat: Tomat, äpple, rödlök, nejlika + vinäger

7. Tomat & basilika: Tomat, rödlök, basilika + vinäger och honung

8. Svenska klassiker: Tomat, majs, morot (riven), rödlök, vinäger och honung

Bara koka upp valfria blandningar, balansera sötma och syra, krydda av. Kall eller varm! Supergott!