
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.
En rätt som slog fullpott. Går förstås att servera med valfritt tillbehör, ex. ris om du vill spara på arbetet. Väldigt enkel rätt att tillreda dock även i sin helhet.
Du behöver:
Timjankyckling
- Kycklingbröstfilé (eller lårfilé)
- torkad timjan
- salt (gärna örtsalt)
- peppar
- olja för stekning
Ljummen rotfruktssallad
- Valfria rotfrukter (jag tog sötpotatis och morot)
- Valfria andra grönsaker (jag har lite vaxbönor, men även kokad broccoli, blomkål, haricovert o.s.v. passar utmärkt)
- Lite salladsblad och andra valfria vanliga salladsgrönsaker (här blev det hjärtsallad och cocktailtomater)
- Olja
- salt
- peppar
- timjan
Vinägrett
- 1 del olivolja (ex. 1msk)
- 1 del senap (1msk)
- 1/3 del vinäger (1tsk)
Ljuvlig senap/timjansås
- 2 dl äppelmust eller juice (ofiltrerad)
- 2 dl buljong eller vatten + salt
- 1 dl kokosmjölk utan tillsatser
- 2 msk senap (halva mängden om dijon) -går att skippa men får då “bara” timjansmak i såsen -bör dock då tillsättas även 1 tsk vinäger för att neutralisera bort kokossmaken
- 1 msk klibbrismjöl eller annan mjöl för redning
- 2 nypor svartpeppar
- salt
- 1 rejäl näve färsk timjan (det blir verkligen bäst med detta) men går att byta ut mot 1-2 tsk torkad timjan
Gör så här:
- Värm upp ugnen till 175grader
- Skala och skär upp rotfrukterna i önskad storlek på bitarna
- Ringla över olja, salta, peppra och strö på timjan. Rör runt
- Lägg upp på bakplåtsklädd ugnsform
- In i ugnen tills det mjuknar, tiden beror på val av rotfrukter. Mina tog 15minuter
- Ta ut och låt svalna
- Krydda kycklingen på bägge sidor med salt, peppar och timjan
- Hetta upp olja i en panna och bryn yta på kycklingen
- Ta av och låt vila medan du gör såsen (ska inte vara färdigtillagad)
- Blanda samman alla ingredienser förutom den färska timjanen och saltet
- Häll ner i den heta pannan och låt koka upp under omrörning, reds nu upp
- Smaka av med salt
- Lägg tillbaka kycklingen i pannan
- Strö på hackad färsk timjan och sänk värmen, låt småputtra tills kycklingen är genomstekt (beror på val av kycklingdelar men min tog ca. 10 minuter)
- Under tiden blandar du samman vinägretten och häller över dom fortfarande ljumna rotfrukterna
- Vid servering, blanda ner rotfrukterna med valfria salladsgrönsaker och andra kalla grönsaker
- Servera med kycklingen och såsen och toppa gärna med ännu mer färsk timjan