Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.

En rätt som slog fullpott. Går förstås att servera med valfritt tillbehör, ex. ris om du vill spara på arbetet. Väldigt enkel rätt att tillreda dock även i sin helhet.

Du behöver:

Timjankyckling

  • Kycklingbröstfilé (eller lårfilé)
  • torkad timjan
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • olja för stekning

Ljummen rotfruktssallad

  • Valfria rotfrukter (jag tog sötpotatis och morot)
  • Valfria andra grönsaker (jag har lite vaxbönor, men även kokad broccoli, blomkål, haricovert o.s.v. passar utmärkt)
  • Lite salladsblad och andra valfria vanliga salladsgrönsaker (här blev det hjärtsallad och cocktailtomater)
  • Olja
  • salt
  • peppar
  • timjan

Vinägrett

  • 1 del olivolja (ex. 1msk)
  • 1 del senap (1msk)
  • 1/3 del vinäger (1tsk)

Ljuvlig senap/timjansås

  • 2 dl äppelmust eller juice (ofiltrerad)
  • 2 dl buljong eller vatten + salt
  • 1 dl kokosmjölk utan tillsatser
  • 2 msk senap (halva mängden om dijon) -går att skippa men får då ”bara” timjansmak i såsen -bör dock då tillsättas även 1 tsk vinäger för att neutralisera bort kokossmaken
  • 1 msk klibbrismjöl eller annan mjöl för redning
  • 2 nypor svartpeppar
  • salt
  • 1 rejäl näve färsk timjan (det blir verkligen bäst med detta) men går att byta ut mot 1-2 tsk torkad timjan

Gör så här:

  1. Värm upp ugnen till 175grader
  2. Skala och skär upp rotfrukterna i önskad storlek på bitarna
  3. Ringla över olja, salta, peppra och strö på timjan. Rör runt
  4. Lägg upp på bakplåtsklädd ugnsform
  5. In i ugnen tills det mjuknar, tiden beror på val av rotfrukter. Mina tog 15minuter
  6. Ta ut och låt svalna
  7. Krydda kycklingen på bägge sidor med salt, peppar och timjan
  8. Hetta upp olja i en panna och bryn yta på kycklingen
  9. Ta av och låt vila medan du gör såsen (ska inte vara färdigtillagad)
  10. Blanda samman alla ingredienser förutom den färska timjanen och saltet
  11. Häll ner i den heta pannan och låt koka upp under omrörning, reds nu upp
  12. Smaka av med salt
  13. Lägg tillbaka kycklingen i pannan
  14. Strö på hackad färsk timjan och sänk värmen, låt småputtra tills kycklingen är genomstekt (beror på val av kycklingdelar men min tog ca. 10 minuter)
  15. Under tiden blandar du samman vinägretten och häller över dom fortfarande ljumna rotfrukterna
  16. Vid servering, blanda ner rotfrukterna med valfria salladsgrönsaker och andra kalla grönsaker
  17. Servera med kycklingen och såsen och toppa gärna med ännu mer färsk timjan