Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!
Underbara ljuvliga dessert. Makalöst god allergianpassad variant här. Missa inte! Du kan göra den med valfritt alkohol som smaksättning eller så skippar du den som jag gör och gör en alkoholfri variant, smaksätter då med bittermandelsmak på falskt vis (helt utan mandel) för att imitera min favorit-tiramisu med Amaretto i.
ca 6 portioner
Du behöver:
kexen
- 1/2 sats savoiardikex enligt recept HÄR
kaffedoppen
- ca 1/2-1 dl kallt starkt kaffe
- 1 msk sirap (gärna lönn- eller mörk sirap) -går att skippa
- valfri smaksättning till kaffet i form av någon eller några matskedar valfritt alkohol (amaretto, marsalavin, konjak, rom etc) ELLER skippa HELT
fyllningen
- 200 g violifes falska färskostspread ELLER en sats av denna hemmagjorda variant enligt recept HÄR MEN skippa smaksättningen (förutom salt)
- 1,5-2 dl florsocker
- 1 msk lönnsirap
- 2,5 dl kokosgrädde eller annan variant på vispbar vegansk grädde
- valfritt med smaksättning med ex. vaniljessens men jag väljer här att ha i 1 krm bittermandelarom (skippar smaksättning med alkoholen i kaffedoppen)
- kakao att toppa med
Gör så här:
- Blanda samman din variant på kaffedopp
- Vispa samman fyllningen, tillsätt grädden som du vispat för sig, till blandningen sist
- Doppa kakor lätt i kaffedoppen och lägg i botten på en form -du kan även bara lägga kakor i en form och ringla över av kaffedoppsvätskan (jag väljer att göra min tiramisu i flera lager och tar därför en mindre men högre form)
- bred på fyllningen, pudra över kakaor
- Upprepa med kakor i kaffedopp, fyllning och kakao åtminstone en gång men gärna 2 gånger till
- Avsluta med att pudra toppen med kakao
- Ställ tiramisun att stelna i kylen, gärna över natten för bästa resultat men åtminstone några timmar.