tomater

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja

Du behöver:

  • 1 burk/tetra krossade eller passerade tomater (men obs! se innehållet, helst helt rent med enbart innehåll av tomat och möjligen salt) ALTERNATIVT motsvarande mängd övermogna finhackade tomater
  • 1dl buljong
  • 1msk vinäger (kan uteslutas)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 gul lök  alternativt 1cm purjolök
  • valfri ört (ex. oregano, timjan, rosmarin, basilika) -torr eller färska
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • 1 stjälk selleri (valfritt)
  • valfri olja (ex. raps)

Gör så här:

  1. Finhacka löken och skiva vitlöken tunnt
  2. Finhacka selleri
  3. Fräs på grönsakerna i panna med olja tills löken svettas
  4. Häll på tomaterna samt buljong och vinäger + lagerblad + valfria örter (ex. färska timjan-, oregano eller rosmarinkvistar kan man knyta ihop och lägga i hela och sen ta bort när såsen är klar)
  5. Koka upp och låt sen sjuda åtminstone 20minuter (ju längre desto mustigare smak)
  6. Ta bort lagerbladet och ev. örtkvistar och smaka av med salt och  peppar samt annan valfri kryddning (ex. chili)
  7. Valfritt nu att mixa såsen slät alternativt låta den ha lite bitar (jag brukar köra lite lätt med handmixer men inte tills den är helt slät)