Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja
Du behöver:
- 1 burk/tetra krossade eller passerade tomater (men obs! se innehållet, helst helt rent med enbart innehåll av tomat och möjligen salt) ALTERNATIVT motsvarande mängd övermogna finhackade tomater
- 1dl buljong
- 1msk vinäger (kan uteslutas)
- salt
- svartpeppar
- 1/2 gul lök alternativt 1cm purjolök
- valfri ört (ex. oregano, timjan, rosmarin, basilika) -torr eller färska
- 2 vitlöksklyftor
- 1 lagerblad
- 1 stjälk selleri (valfritt)
- valfri olja (ex. raps)
Gör så här:
- Finhacka löken och skiva vitlöken tunnt
- Finhacka selleri
- Fräs på grönsakerna i panna med olja tills löken svettas
- Häll på tomaterna samt buljong och vinäger + lagerblad + valfria örter (ex. färska timjan-, oregano eller rosmarinkvistar kan man knyta ihop och lägga i hela och sen ta bort när såsen är klar)
- Koka upp och låt sen sjuda åtminstone 20minuter (ju längre desto mustigare smak)
- Ta bort lagerbladet och ev. örtkvistar och smaka av med salt och peppar samt annan valfri kryddning (ex. chili)
- Valfritt nu att mixa såsen slät alternativt låta den ha lite bitar (jag brukar köra lite lätt med handmixer men inte tills den är helt slät)