Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Ingredienser:
- 5 dl mjölblandning (förslagsvis 2 dl majsmjöl, 1,5 dl rismjöl, 1 dl klibbrismjöl och 0,5 dl majsstärkelse).
- 2msk fiberhusk
- 1tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 msk olja (förslagsvis rapsolja)
- Iskallt vatten, ungefär 2-3 dl men något beroende av mjölsorter
Gör så här:
- Rör ihop mjöl med Fiberhusk (har även gjort med xantangummi men då bara ngn tsk) och bakpulver + lite salt.
- Rör sedan i oljan.
- Till sist tillsätter jag iskallt vatten, tills jag får en modell-lera-lik deg. Arbetar ihop degen ordentligt med händerna eller degkrokar.
- Låter degen sen stå o svälla i 10minuter. Arbetar degen ordentligt i händerna, får ev. tillsätta mer vatten.
- Till sist gör jag bollar, plattar till dom, och kavlar sen ut dom på mjölat bakbord till önskad form ( eller lättast mellan 2 bakplåtspapper alternativt på silikonplatta med silikonkavel).
- Grädda i lätt oljad panna
- Har tidigare fräst dom i riktigt het panna och väldigt snabbt på bägge sidor, tycker nu att det blir bättre på medelvärme och lite längre tid (blir saftigare).
- Låter dom nätt och jämt få färg. Ska sen svalna på tallrik under bakduk.
- Beroende på stekpanna kan den behöva oljas lätt innan varje bröd steks.
- Lycka till. Här hemma är dom populära.
TIPS! Funkar både fint som tortillas till tacos och wraps men även till ”smörgåsrullar” till frukost eller matsäck