Stora variationsmöjligheter på rätten,

Ingredienser:

  • Pesto (ost- och nötfri hittar du recept på HÄR)
  • Pasta (glutenfri)
  • Kokosmjölk eller pastavattnet
  • Ruccola eller annan sallad
  • Ev. soltorkade tomater eller oliver, eller inlagd kronärtskocka (obs! se innehåll)
  • Italienska delikatesser (salami, bresaola, parma, proscuitto) MEN OBS INNEHÅLLET!
  • salt och peppar
  • Vinägrett (olja, vinäger, kryddor)
  • Fikon, champinjoner, sparris
  • Olja
  • Balsamico (obs! innehåll utifrån tillsatser som kan tillverkas ur diverse ämnen som kan vara direkt allergena, så som vete)
  • Honung

Gör så här:

  1. Köp mjölk- och nötfri pesto eller gör själv genom att mixa örter + kryddor och eventuellt vitlök med solrosfrön och/eller bara olja. Favoriten här hemma är basilika/persiljablandning.
  2.  Koka pasta al dente (majs-, ris-, bovetepasta exempelvis)
  3. Sammanställning. Förslagsvis slungas den pasta som snabbt fått rinna av och fortfarande är rejält blöt med pesto, några matskedar kokosmjölk (utan tillsatser) eller lite av pastavattnet -för krämighet – och ruccola + soltorkade tomater. Salta och peppra vid behov. Helt okej att köra lite snabbt på plattan igen för att låta smakerna riktigt fräsa samman. Lite vinägrett brukar också vara gott att blanda i. Varva sen på tallrik med färsk ruccola, olika italienska delikatesser så som tunt skivad salami, parma, bresaola, copa o.s.v. (OBS! se innehållsförteckning om du köper färdigt). Till detta är det gott med lite stekta champinjoner eller färska fikon bl.a. Även sparris passar fint. Avsluta med att ringla över olja, balsamico och honung.

TIPS! För dom som tål mjölk är ju ostar nu också gott förstås (chevre, parmesan, manchego exempelvis)

Tips nr. 2! Barnvänligare variant är med köttbullar, färsbiffar, grillad kyckling o.s.v. istället för delikatesser

Tips nr. 3! Rätten går att göra med en arrabiata-pesto (het chili) också.