tuttul2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Även fri från vanlig potatis.

Tuttul är en form av dala-tunnbröd. Brödet är supertunt och har en mjuk och töjbar men ändå perfekt seg konsistens. Ljuvligt att äta färskt från tunnbrödsbagaren. Här hemma funkar nästan inget i innehållet, det som kvarstår från ett ordinarie recept är jäst, salt och kryddning. Därför har jag nu på önskemål från en mamma till veteallergisk flicka gjort ett försök. Modifierade receptet under några dagar och satte sen igång och bakade. Redan första bakförsöket blev mer än toppenbra! Maken (som är van att äta vanligt tuttul) utbrast ”Bästa brödet EVER från Matsara”. Så. Här kommer ett alldeles färskt receptet. Det enda som egentligen behöver ändras enligt mig är att man ska använda randkavel istället för kruskavel, men jag måste visst köpa mig en sådan.

tuttul3

Du behöver

  • 2 dl vätska (vatten eller växtdryck)
  • 3 dl grövre mjölblandning (ex. 2dl bovetemjöl och 1dl majsmjöl)
  • 400 g skalad och kokt sötpotatis
  • 15 + 15 g jäst
  • 2 +2 msk vatten
  • ½ dl sirap (gärna lönnsirap)
  • 4dl finare mjölblandning (ex. 2dl rimjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1tsk fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • ev. kryddning så som anis, fänkål (som jag föredrar här), kummin
  • 3msk mjölkfritt  rumstempererat margarin (går högst troligt att byta mot olja om så önskas)
  • klibbrismjöl för utbak

tuttul

Gör så här:

Receptet görs i omgångar.

Först. Dag 1.

  1. Blanda samman den grövre mjölblandningen.
  2. Värm vätskan till 60grader och blanda med den grova mjölblandningen. Täck bunke med lock eller plastfolie.
  3. Pressa också den kokta sötpotatisen (jag körde to.m potatisen med stavmixer)
  4. Låt allt stå i kylen över natten (eller ett dygn som jag faktiskt lät det stå)

Dag 2

  1. Blanda hälften av jästen med hälften av vattnet och vätskan och rör ner i degen från Dag 1.
  2. Låt jäsa 2h.
  3. Rör ut andra hälften av jästen med andra hälften av vattnet.
  4. Tillsätt den andra jästblandningen tillsammans med sirapen och sötpotatisen i degen
  5. Rör samman den finare mjölblandningen med xanthangummit, fiberhusk, salt och ev. kryddning
  6. Rör ner den finare mjölblandningen och arbeta till en smidig deg, jag använde degkrokar på hushållsassistent
  7. Arbeta sist ner margarinet
  8. Degen kommer vara kladdig men ändå smidig och så pass ”oljig och len” att den inte ska fastnar i händerna
  9. Använd nu välmjölade händer och välmjölat bakbord som hjälpmedel
  10. Dela upp degen i småbitar (ca 12st) och kavla ut tunt på det mjölade bakbordet (vänd gärna varje bit flera gånger i mjölet under utkavlandet
  11. När man kavlat ut till enbart ca 1-2mm i tjocklek borstas överskottsmjöl från ovansidan av innan gräddning
  12. Jag körde dessutom över varje bröd med kruskavel
  13. Förbered alla bitarna i förväg
  14. Grädda bröden antingen snabbt i het panna på bägge sidor eller i ugn på 250grader (direkt på förvärmd plåt, pizzasten funkar säkerligen också utmärkt) i ca 2-3minuter
  15. Låt svalna under bakduk

Har du tillgång till stenugn så grädda där inne. MUMS!