Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ugnspannkaka för mig är bäst när den har en lite lätt kompakt och ”seg” konsistens. Alltså INTE alldeles fluffig och luftig. Har därför fått se till att göra en smet som inte reser sig allt för mycket, en smet som bara så nära som nästan binder all vätska. Allt för att hålla en lätt kladdig eller bastant känsla men ändå utan att vara ogräddad och smetig.
1 ugnsplåt (av tjockare variant) annars kan du göra tunnare men använd då 2/3 av receptet och minska på gräddningstiden (kanske till 20-25minuter)
Du behöver:
- ca. 9 dl mjölblandning (ex. 3dl majsmjöl, 3dl rismjöl, 1,5dl bovetemjöl, 1,5dl majsstärkelse)
- 3msk strömald fibrex
- 1,5msk fiberhusk
- 1,5tsk xanthan
- 3tsk bakpulver
- 1,5tsk salt
- 3tsk vaniljsocker (eller använd vaniljpulver, det gör jag)
- 15dl vätska (ex. vatten eller växtdryck)
- 150g smält mjölkfritt margarin
- neutral olja eller mjölkfritt margarin för att smöra plåten
- ev. fläsk/bacon/skinka och/eller ex. äppelskivor, purjolök till fyllning (tänk på att om du tillsätter mycket vätska med fyllning kan du behöva minska mängden vätska i smeten)
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Tillsätt vätskan och vispa samman
- Tillsätt sist margarinet och rör om
- låt smeten svälla i ca 5-10minuter
- OM du väljer fyllning så som ex fläsk vänder du ner det nu (jag steker mitt bacon lite lätt först för att bli av med fett/vätska)
- Olja en plåt
- Fyll plåten med smeten
- Grädda i 225grader i ca 30-35minuter, använd helst grillvärme ovanifrån under dom sista 5-10minutrarna för lite färg på ytan
- Ta ut och låt svalna på plåten en aning innan du skär upp och serverar
- Ytan är lätt krispig, med en lätt fuktad kökshandduk över plåten kan man få skorpan att mjukna
Jag gör sällan hel ugnsplåt utan gör delar av satsen i mindre formar men man kan lätt frysa och värma ugnspannkakan, så egentligen är ugnsplåtsstorlek ingen dålig idé eftersom att man kan använda till matlådor.