Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Fri från nötter och vegansk i sin grundtappning, ha i fläsk eller veganskt substitut för fläsk OM du önskar.

Det finns ett gammalt recept på bloggen men det behövde förnyas och förbättras, särskilt med tanke på att en av ingredienserna i det gamla receptet inte längre tillverkas. Så låt mig presentera Ugnspannkaka 2.0 (fläskpannkaka om så önskas).

Grunden för det här receptets bas är solrosfrön. Jag har även testat att byta ut dom och ja, det funkar, jag beskriver mer i receptet -läs noga hela innan du börjar om du inte tål solrosfrön eller andra frön. Resultatet blir helt klart något bättre med solrosfrön, jag misstänker att det har med deras stabiliserande effekt att göra (man utvinner ju lecitin ur solrosfrön och använder det som emulgeringsmedel i livsmedelsindustrin) men det är fullt dugligt även utan. Receptet kanske låter krångligt men tro mig, det är lättare än det verkar -mycket lättare.

6 portioner

Du behöver:

 • Stavmixer eller blender
 • 4 dl solrosfrön (har även testat med melonkärnor och det fungerar också bra) -tål du inte frön följer beskrivning längre ner.
 • 2,5 dl kokosmjölk -ren, asiatisk, tillsatsfri -inte kokosdryck (eller annan växtdryck/växtmjölk men även vatten funkar)
 • 2,5 dl vatten
 • 1/2 dl socker (misstänker att man kan byta ut mot kokossocker, honung eller troligen även skippa med tanke på att mängden är så pass liten att det inte kan vara väsentligt för konsistensen -dock smaken förstås)
 • 1 dl kokosgrädde
 • 1 dl neutral olja (raps exempelvis -jag har dessutom rapsolja med smörsmak på falskt vis) alternativ smält mjölkfritt margarin/flytande margarin
 • 3 dl mjölblandning (förslagsvis 1 dl vardera av majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl och majsstärkelse MEN jag kan lova att det går att byt ut, jag har gjort exempelvis enbart på majs, enbart på hirs (fick justera mängden aningens) och därtill testat med bovete)
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 tsk xanthangummi
 • 3 tsk bakpulver
 • 2 nypor salt
 • 2 tsk vaniljsocker (eller ta hälften av vaniljpulver)
 • valfritt med ca 140-150 g lätt stekt bacon/fläsk eller veganvariant på bacon
 • lite olja och mjöl (ex majsmjöl) för att smöra och bröa en form

Gör så här:

 1. Börja med att lägga fröna i blöt, åtminstone nån timme eller 2 men gärna om du kan minnas så redan dagen innan och således över natten. Men misströsta inte -det funkar med den kortare blötläggningstiden också.
 2. Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluftsugn men inget måste (går lite snabbare)
 3. Sila av fröna men du behöver inte torka, helt ok med lite rester av vatten
 4. Mixa fröna med kokosmjölk och vatten till en slät/smågrynig massa
 5. Sila i finmaskig sil (inte durkslag och inte i kaffefilter) -det är vätskan du ska använda till ugnspannkakan
 6. Rör verkligen runt i silen så att du arbetar ut så mycket vätska som möjligt.
 7. Du bör få ut ca 4 dl vätska utan problem
 8. Tips! Frömassan som blir över, kasta INTE!!! Dels kan du baka in den i bröd, du kan även ha den i chokladbollar/rawfoodbollar, du kan återanvända den iaf en omgång till i samma recept som denna -och du kommer även inom kort att få ett recept på kakor/kex som du just behöver denna frömassa till).
 9. Åter till ugnspannkakan. Vätskan du silat av -det är den vi ska arbeta med nu. OM du inte tål solrosfrön eller några substitut så som ex melonkärnor eller några nötter, så skulle jag föreslå att du ersätter denna ”solrosmjölk” med någon annan valfri växtdryck. Det kommer inte att bli riktigt lika bra men det kommer att duga väl ändå och vi kan säkert hjälpas åt att finjustera ytterligare om du hojtar till.
 10. Till denna vätska blandar du i oljan och kokosgrädde (går att byta mot annan vätska) + sockret, vispa
 11. I en annan skål blandar du alla övriga torra ingredienser, sen vispar du i det i vätskan
 12. Du kan även köra en snabbis med stavmixer för att bli av med eventuella klumpar
 13. Smöra och bröa en form på ca 25/30*25/30 cm i storlek.
 14. Häll i smeten
 15. Toppa med eventuellt bacon (går även att ersätta med exempelvis stekt svamp), rör runt lite så att baconen täcks av lite smet
 16. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter (ska bli gyllenbrun)
 17. Ta ut och låt svalna en aning innan servering