Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En enkel, underbart mjuk och saftig, kaka med smak av kardemumma och vallmo och med gömmor av rabarber eller annan frukt/bär
Du behöver:
- 3dl mjölblandning (1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
- 2tsk mald kardemumma
- 3msk vallmofrön (helst vita) -går att utesluta
- 1tsk xanthangummi
- 2tsk bakpulver
- 1tsk bikarbonat
- 1dl socker
- 1 nypa salt
- 2tsk vaniljsocker
- 2dl äppelmos
- 1dl neutral olja (ex. raps) (går även att byta ut mot smält margarin eller valfri vätska, t.o.m. vatten, men du får mer smak med det feta i oljan)
- VALFRITT: 2dl finskurna rabarberskivor + 1msk socker + 1msk majsstärkelse (rabarber går högst troligt att byta ut mot ex. äpple eller päron)
- Något att smöra och bröa en form med (förslagsvis olja och polenta/vallmofrön)
Gör så här:
- Värm upp ugnen till 175grader
- Blanda samman alla torra ingredienser
- I en annan bunke blanda samman alla våta ingredienser
- Blanda samman våta med torra
- Vänd sist ner rabarbern som du först blandat samman med sockret och majsstärkelsen
- Häll smeten i oljad och bröad form
- Grädda mitt i ugnen i ca 40minuter