vallmo och kardemumma

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En enkel, underbart mjuk och saftig, kaka med smak av kardemumma och vallmo och med gömmor av rabarber eller annan frukt/bär

Du behöver:

  • 3dl mjölblandning (1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 2tsk mald kardemumma
  • 3msk vallmofrön (helst vita) -går att utesluta
  • 1tsk xanthangummi
  • 2tsk bakpulver
  • 1tsk bikarbonat
  • 1dl socker
  • 1 nypa salt
  • 2tsk vaniljsocker
  • 2dl äppelmos
  • 1dl neutral olja (ex. raps) (går även att byta ut mot smält margarin eller valfri vätska, t.o.m. vatten, men du får mer smak med det feta i oljan)
  • VALFRITT: 2dl finskurna rabarberskivor + 1msk socker + 1msk majsstärkelse (rabarber går högst troligt att byta ut mot ex. äpple eller päron)
  • Något att smöra och bröa en form med (förslagsvis olja och polenta/vallmofrön)

Gör så här:

  1. Värm upp ugnen till 175grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser
  3. I en annan bunke blanda samman alla våta ingredienser
  4. Blanda samman våta med torra
  5. Vänd sist ner rabarbern som du först blandat samman med sockret och majsstärkelsen
  6. Häll smeten i oljad och bröad form
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 40minuter