Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

12 frallor

Du behöver:

  • 50g jäst
  • 5 dl vatten, 37-gradigt
  • 1 dl olja
  • 1/2 dl kokossocker, går att byta mot sirap
  • 2 msk fiberhusk
  • 3 dl vardera av majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl och majsstärkelse (9 dl mjöl). Går att byta mot ca 8 dl bovetemjöl.
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • Olja för händerna 
  • 1/2 dl vallmofrön

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet
  2. Tillsätt kokossocker och fiberhusk och låt svälla någon minut
  3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta med degblandare/degkrokar till en jämn deg. Degen ska vara kladdig men ändå fast.
  4. Häll upp vallmofröna i en skål
  5. Olja in händerna rikligt och ta upp ca 1 dl deg/fralla (du kan använda ett mått), rulla till en boll -doppa en sida i vallmofrön och lägg sen bollen med fröna uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt
  6. Lägg frallorna glest på plåten för dom kommer att jäsa rejält
  7. Täck med bakduk och låt jäsa i 45-60 minuter (bara en jäsning)
  8. Hetta upp ugnen till 200 grader
  9. När brödet jäst färdigt gräddar du det mitt i ugnen i ca 20 minuter
  10. Låt svalna. Ät!