
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Sjukt gott och enkelt julgodis ???
Du behöver:
- 3 dl kokosmjölk
- 3 dl socker
- 1/2 dl sirap
- 1 vaniljstång, delad och urkärnad
- 2 msk mjölkfritt margarin (går att skippa)
- 1 krm salt
- 50 gram hackad mjölkfri choklad eller 2 msk kakao
- 1-2 nävar hackade polkagrisar med godkänt innehåll
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienser förutom chokladen och polkagrisarna
- Klä en form på ca 10×30 cm med bakplåtspapper (1 brödform)
- Låt puttra på medelhög temperatur tills den når temperatur på 117-122 grader (beror lite på hur ”torr” Fudge du vill ha) eller klarar kultestet (att en liten mängd av uppkoket doppat i iskallt vatten går att rulla till en fast kula)
- Ta av kastrullen från plattan och låt stå någon minut tills bubblorna lägger sig
- Dela upp så att du tar 2/3 i en skål och 1/3 över chokladen
- Rör om i skålarna med slev tills kolan svalnar och blir matt istället för glansig som den är först, vid ca 60 grader brukar den vara klar
- Häll den större mängden (2/3) av smeten som nu har vaniljsmak i formen
- Ovanpå häller du den med chokladsmak
- Toppa med polkagriskross
- Du kan även göra tvärtom, lägga polkagriskrossen i botten, häll chokladfudgen ovanpå och sist vaniljfudgen
- Låt svalna
- Ställ i kylen för att kallna
- Skär i kuber, skär från ljusa sidan och nedåt. Har allt gått rätt till är chokladfudge nämligen aningens hårdare än den ljusa och det är lättare att skära så här.