Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Sjukt gott och enkelt julgodis ???

Du behöver:

  • 3 dl kokosmjölk
  • 3 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 vaniljstång, delad och urkärnad
  • 2 msk mjölkfritt margarin (går att skippa)
  • 1 krm salt
  • 50 gram hackad mjölkfri choklad eller 2 msk kakao
  • 1-2  nävar hackade polkagrisar med godkänt innehåll

Gör så här:

  1. Koka upp alla ingredienser förutom chokladen och polkagrisarna
  2. Klä en form på ca 10×30 cm med bakplåtspapper (1 brödform)
  3. Låt puttra på medelhög temperatur tills den når temperatur på 117-122 grader (beror lite på hur ”torr” Fudge du vill ha) eller klarar kultestet (att en liten mängd av uppkoket doppat i iskallt vatten går att rulla till en fast kula)
  4. Ta av kastrullen från plattan och låt stå någon minut tills bubblorna lägger sig
  5. Dela upp så att du tar 2/3 i en skål och 1/3 över chokladen
  6. Rör om i skålarna med slev tills kolan  svalnar och blir matt istället för glansig som den är först, vid ca 60 grader brukar den vara klar
  7. Häll den större mängden (2/3) av smeten som nu har vaniljsmak i formen
  8. Ovanpå häller du den med chokladsmak
  9. Toppa med polkagriskross
  10. Du kan även göra tvärtom, lägga polkagriskrossen i botten, häll chokladfudgen ovanpå och sist vaniljfudgen
  11. Låt svalna
  12. Ställ i kylen för att kallna
  13. Skär i kuber, skär från ljusa sidan och nedåt. Har allt gått rätt till är chokladfudge nämligen aningens hårdare än den ljusa och det är lättare att skära så här.