Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Supergoda vaniljrutor med spröd deg och mumsig fyllning. Gör dom klassiska eller en variant med chokladdeg. Du kan även göra båda två samtidigt
1 ugnsplåt (ca 25-30 rutor) -halvera receptet för en form på ca 25-30 cm (12-15 rutor)
Du behöver:
degen
- 500 g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
- 4 dl socker
- 10 dl mjölblandning ( ex. 3 dl majsmjöl, 3 dl rismjöl/hirsmjöl, 4 dl majsstärkelse)
- 1/2 msk xanthangummi (1,5 tsk)
- 1 msk bakpulver
- 2 nypor salt
- 1 msk vaniljsocker
för chokladvarianten, byt 1 dl mjöl mot 1 dl kakaopulver
vaniljkrämen
- 6 dl kokosgrädde (Garants lila)
- 1,5 dl socker
- 2 nypor gurkmeja (För färg, inget måste)
- 3 msk mjöl (ex majsmjöl -ger även fin färg, eller hirsmjöl)
- 2 nypor salt
- 3 tsk vaniljessens (eller vaniljpasta/vaniljpulver/vaniljsocker men justera mängden)
- 1 tsk agar agar pulver (alternativt öka mjölmängden med ett par msk men jag tycker att agar ger ett bättre resultat)
- 3 msk majsstärkelse
Gör så här:
- Börja med fyllningen så att den kan stå och svalna sen.
- Blanda samman alla ingredienser förutom majsstärkelse i en kastrull
- Koka upp under omrörning och låt småputtra några minuter, tills du ser att det tjocknar
- Ta av plattan och låt svalna (du kan hälla upp i annan form för att detta ska gå snabbare
- Sikta i majsstärkelsen och se till att den blandas ut jämnt i vaniljkrämen -denna bidrar till att fyllningen stelnar i ugnen
- Nu kan du sätta ugnen på 200 grader
- Gör degen. Blanda samman samtliga ingredienser till en smulig deg
- Med VÄLMJÖLADE händer tar dun 1/3 av degen och plattar ut i en bakplåtspappersklädd form eller på en bakplåtspappersklädd plåt
- Smeta ut fyllningen
- Smula på resten av degen, återigen med välmjölade händer
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Skär upp
- Pudra eventuellt med florsocker vid servering