Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du behöver:

  • 2 dl kokosmjölk UTAN tillsatser
  • 2 dl vatten
  • 3-4 msk klibbrismjöl för redning (går även att byta ut mot majsstärkelse exempelvis)
  • 1 vaniljstång (gärna av riktigt fin kvalitet)
  • 0,5-1 dl socker (jag väljer ofta den mindre mängden men det beror på hur söt vaniljsås man önskar)
  • 1 msk lönnsirap
  • skal från 1/2 citron (inget måste men jag gillar hur detta bryter av smaken)
  • 1 tsk citronsaft (inget måste men neutraliserar bort kokossmaken desto mer)
  • VALFRITT: att färga såsen lite härligt gul med. Jag använder en liten bit färsk gurkmeja delat i kuber som lätt går att plocka upp, ca. 3st. kuber 0,5×0,5cm i storlek. Du kan även använda karamellfärg (men jag tycker det ger både bismak och konstig doft) alternativt livsmedelsfärg i pulverform (men var försiktig, dom här grejerna är riktigt dryga och bara pyttelite ger mycket färg)
  • Ev. tillägg med vaniljextrakt

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången, skrapa ur och lägg med alla ingredienser i en kastrull
  2. Om du använder gurkmeja, bara skala och tärna ner (det kommer inte ge smak till såsen)
  3. Låt långsamt koka upp, på låg temperatur så att smakerna hinner ta sig. Rör om lite då och då.
  4. När det kokat upp, låt puttra tills du är nöjd med konsistens, smak och färg
  5. Smaka ev. av med mer sötning eller vaniljextrakt (beror lite på hur bra vaniljstång man hittat)
  6. Ta av från plattan
  7. Servera varm eller låt svalna och kyl innan servering (plocka då ur gurkmejan men låt gärna vaniljstången ligga kvar däri)