Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du behöver:
- 2 dl kokosmjölk UTAN tillsatser
- 2 dl vatten
- 3-4 msk klibbrismjöl för redning (går även att byta ut mot majsstärkelse exempelvis)
- 1 vaniljstång (gärna av riktigt fin kvalitet)
- 0,5-1 dl socker (jag väljer ofta den mindre mängden men det beror på hur söt vaniljsås man önskar)
- 1 msk lönnsirap
- skal från 1/2 citron (inget måste men jag gillar hur detta bryter av smaken)
- 1 tsk citronsaft (inget måste men neutraliserar bort kokossmaken desto mer)
- VALFRITT: att färga såsen lite härligt gul med. Jag använder en liten bit färsk gurkmeja delat i kuber som lätt går att plocka upp, ca. 3st. kuber 0,5×0,5cm i storlek. Du kan även använda karamellfärg (men jag tycker det ger både bismak och konstig doft) alternativt livsmedelsfärg i pulverform (men var försiktig, dom här grejerna är riktigt dryga och bara pyttelite ger mycket färg)
- Ev. tillägg med vaniljextrakt
Gör så här:
- Dela vaniljstången, skrapa ur och lägg med alla ingredienser i en kastrull
- Om du använder gurkmeja, bara skala och tärna ner (det kommer inte ge smak till såsen)
- Låt långsamt koka upp, på låg temperatur så att smakerna hinner ta sig. Rör om lite då och då.
- När det kokat upp, låt puttra tills du är nöjd med konsistens, smak och färg
- Smaka ev. av med mer sötning eller vaniljextrakt (beror lite på hur bra vaniljstång man hittat)
- Ta av från plattan
- Servera varm eller låt svalna och kyl innan servering (plocka då ur gurkmejan men låt gärna vaniljstången ligga kvar däri)