Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Av en händelse när jag skulle experimentera fram den bästa och mest neutrala falska yoghurten med vaniljsmak, även utan kokos, råkade det bli en ljuvlig vaniljsmakande yoghurt som precis lika gärna visade sig kunna fungera som en kall vaniljkräm/-sås till paj. Så kan det gå. Så pass på!

Receptet utgår från den falska yoghurten som du finner HÄR

Yoghurt

Du använder dig av:

  • 1 dl äppeljuice/must av hög kvalitet (ej ur koncentrat) -förslagsvis av märke Garant eller Innocent
  • 1 msk valfritt mjöl (majsstärkelse, klibbrismjöl, bovetemjöl, potatismjöl)
  • 1 dl äppelmos (för osötad variant får man göra en egen på uppkokta äpplen som man sen mixar alternativt köpa puré på barnmatshyllan, jag gör egen)
  • 1 dl vatten
  • 1-3 krm xanthangummi eller nästan det dubbla av fiberhusk. Ta lite i taget beroende av önskas konsistens. Mer stabiliseringsmedel ger tjockare yoghurt
  • 1-2 dl neutral olja (raps, solros, majs)
  • vanilj (jag föredrar här vaniljpasta från Dr Oetker men du kan ta vaniljsocker, vaniljpulver, vaniljessens etc)

Vaniljsås

  • Tillsätt även ev. sötning (ljus sirap, honung, florsocker)
  • Ev färgning av såsen med karamellfärg eller livsmedelsfärg i pulverform, alternativt gurkmeja men även ljus sirap färgar lätt gult)
  1. Blanda juice med mjöl och koka upp till tapetklisterliknande massa, låt svalna till rumstemperatur och stelna
  2. Mixa samman äppelmos, vatten och minimimängden xanthangummi eller fiberhusk och vanilj. Låt svälla 5 minuter
  3. Tillsätt ”klistret” från punkt 1. och mixa till en rejält homogen lätt tjocknad vätska
  4. Strila i oljan i en tunn stråle medan du fortsätter att mixa hårt. På detta vis bildas en luftig och len emulsion, färgen ljusnar också med oljan och smaken av ljuvlig vanilj tar överhanden
  5. Smaka av med eventuellt sötning
  6. Klart!
  7. Färdiga att servera eller kyl, går att förvara minst en vecka i kyl