stekpanne

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Tittade på ”Tina i fjällen” häromdagen och såg att hon gjorde ett smidigt stekpannebröd på vetemjöl, bakpulver och vatten. Superenkelt och supersnabbt. Ja… en mer allergivänlig variant på den då. Japp. Superenkelt, supersnabbt och supergott. Nu har jag gjort en variant på enbart majsmjöl och en variant på enbart rismjöl som bas, man kan förstås kombinera eller säkerligen byta ut mjölsorterna.

1 portion (i mini-stekpanna), ta 3 portioner för normalstor panna

Du behöver:

  • 1 dl mjöl (ex. 0,5dl vardera av majsmjöl och majsstärkelse eller rismjöl och klibbrismjöl) (3 dl totalt för normalstor stekpanna)
  • 1 krm xanthangummi (knappt 1 tsk för normalstor stekpanna)
  • 1 dl vatten + lite till stekning (3 dl för normalstor stekpanna)
  • 1 tsk bakpulver (1 msk för normalstor stekpanna)
  • 1 stor nypa salt (åtminstone 1/2 tsk för normalstor stekpanna)
  • Olja för stekning, jag använder rapsolja
  • Stekpanna med lock (eller något att använda som lock)

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Häll i vatten och rör till jämn smet, som en lite tjockare pannkakssmet
  3. Hetta upp panna (börja med hög värme och sänk sedan aningen  till medelhög)
  4. Pensla med lite olja
  5. Häll i smeten (allt på en gång eller i portionsstorlekar)
  6. Stek någon minut för yta på undersidan
  7. Häll nu lite vatten (någon tsk-msk) på kanterna av pannan för ånga, sätt på lock och låt grädda ytterligare någon minut (du ser när ytan börjar stelna bara lite)
  8. Vänd på brödet, låt det återigen bli lite yta (tar någon minut) innan du igen häller lite vatten i pannan och sätter på locket
  9. När vattnet ångat bort är brödet klart
  10. Luftigt, lätt och supergott!
  11. Låt gärna svalna bara några minuter innan du serverar är mitt tips.
  12. Ät som det är eller dela det. Gott gott gott!