Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a.

Nu till höstrusket och kommande vinterkylan smakar det extrabra med varm choklad. Jag smaksätter min lite lätt med ”bullsmaker” i form av kanel och kardemumma dessutom, men det går förstås att utesluta. Chokladen går även att servera kall men ska ändå ha kokats upp först för att sedan kylas för bästa smak.

2 portioner

Du behöver:

  • 3,5 dl vatten
  • 1,5 dl kokosmjölk (utan tillsatser)
  • 1 msk lönnsirap eller annan sötning (honung, agave, kokossocker, strösocker etc) -går att utesluta eller öka på om man skulle önska mer sötma (vilket många gör -oboy är ju trots allt mest socker)
  • 1/2 vaniljstång (delad på längden och urskrapad) eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2-1 krm kanel eller 1 kanelstång (går att utesluta)
  • 1/2-1 krm mald kardemumma (går att utesluta)
  • 2 tsk mjölkfritt margarin (går att utesluta)
  • 1 krm salt
  • 3- 4msk kakaopulver
  • ev. 1 nypa riven muskotnöt

Gör så här:

  1. Blanda samman samtliga ingredienser i kastrull och koka upp
  2. Sänk värmen och låt puttra 5 minuter
  3. Ta ur ev. kanel- och vaniljstång
  4. Låt svalna/vila ett par minuter
  5. Kör gärna ett varv med handmixer för att få upp lite ljuvligt smakande skum på toppen
  6. Servera som det är eller toppad med mini-marshmallows, vegangrädde eller en klick vegansk vaniljglass på toppen (pudra eventuellt med aningens kanel)