Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En underbart lättlagad äppelkaka (du kan förstås byta frukt) med krispig botten och krispig topping och mängder av smak. Alldeles ljuvlig. Tips härifrån men modifierat recept för att allergianpassa. Mjölblandningen kan varieras utifrån vad som tåls.

Du behöver:

  • 3 dl mjöl (ex. 1,5 dl majsmjöl, 0,5 rismjöl och 1dl majsstärkelse ELLER 2 dl hirsmjöl och 1/2 vardera av bovetemjöl och kokosmjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl socker + 1 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 100g mjölkfritt margarin (jag använder Floras bredbara)
  • 2 tsk kanel
  • 3 grovt rivna äpplen, jag föredrar röda
  • olja till form

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker
  3. Ta i margarinet och nyp ihop till en smulig deg
  4. Ha i vattnet och rör fort till en kladdig deg istället
  5. Olja en pajform
  6. Täck botten på en pajform med hälften av degen
  7. Toppa med dom rivna äpplena (jag kramar ur dom en aning)
  8. Pudra på 1 msk socker och kanelen
  9. Toppa med den resterande degen jämnt fördelad
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter
  11. Klart
  12. Servera med glass eller vaniljsås eller faktiskt bara som den är