
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Försvinnande god.
Du behöver:
Kakan:
- 2dl socker
- 2msk lönnsirap
- 25g mjölkfritt margarin
- 1dl kokosmjölk
- 0,5dl kallt starkt kaffe (eller mer kokosmjölk)
- 2,5dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 0,5dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 1tsk vaniljsocker
- 1/2tsk bakpulver
- 2krm salt
- 4msk kakaopulver
- Något alla smöra och bröa form med (jag använder olja och kakaopulver)
Frosting:
- 75g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
- ca. 3dl florsocker (jag använder florsocker utan stärkelse så du som använder med kan nog behöva mindre florsocker, börja med 2dl)
- 75-100g mjölkfri choklad
- 0,5dl kakaopulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Rör ihop socker och margarin med lönnsirapen till en jämn och porös blandning
- Blanda samman alla dom torra ingredienserna och tillsätt dom sen varvat med kokosmjölken och kaffet under omrörning (jag rör bara runt med slickepott)
- Vispa ordentligt i ett par minuter
- Häll ner smeten smörad och bröad form
- Grädda mitt i ugnen i ca 25minuter (beror på formens storlek -jag gjorde i 2 små brödformar)
- Låt kladdkakan svalna helt
- Rör samman frostingen enligt nedan
- Börja med att smälta chokladen över vattenbad eller i mikro, men var försiktig så att du inte bränner den (rör om med jämna mellanrum) -låt svalna
- Rör samman margarin och florsocker till en jämn smet
- Tillsätt den avsvalnade chokladen och sikta i kakaon och rör om tills jämn och luftig smet
- Toppa kakan med ett redigt lager
- Toppa ev. kakan med kakaonibs, hackad choklad, kokosflingor, kolasås eller som jag med några hackade oreokakor enligt recept HÄR och chokladsås enligt recept HÄR