Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Vego variant på färsbiffar o färsbullar helt utan köptevarianter på hel- eller halvfabrikat för köttsubstitut. Två olika sorter, en med och en utan baljväxter. Kryddningen kan du förstås variera efter tycke.
Du behöver:
Nr 1, utan baljväxter
- 250 g champinjoner, gärna sk. Kastanjechampinjoner
- 1 stor eller 2 små sötpotatisar
- örtsalt (ca 1 tsk)
- lökpulver (1 tsk)
- spiskummin (1/2 tsk)
- chilipulver (1 krm)
- Svartpeppar (1 krm)
- vitlökspulver (2 krm)
- valfri vinäger, 1 tsk
- 2 msk mjöl (ex hirs-, bovete-, majsstärkelse eller klibbris-)
- 3 krm fiberhusk
- 1 dl finriven, urkramad morot
- olja för stekning
Nr 2, med baljväxt
- 250 g champinjoner, gärna sk. Kastanjechampinjoner
- Ca. 200 g avrunna kidneybönor (1 burk/tetra)
- örtsalt (ca 1 tsk)
- lökpulver (1 tsk)
- spiskummin (1/2 tsk)
- chilipulver (1 krm)
- Svartpeppar (1 krm)
- vitlökspulver (2 krm)
- valfri vinäger, 1 tsk
- 2 msk mjöl (ex hirs-, bovete-, majsstärkelse eller klibbris-)
- 3 krm fiberhusk
- 1 dl finriven, urkramad fast potatis
- olja för stekning
Gör så här:
- Om du gör nr 1, börja med sötpotatisen -skala och dela i små kuber, lägg i oljad ugnsform och kör in i ugnen på 200grader ca 15-20 minuter, tills den mjuknat -ta ut och låt svqlna
- Grovriv svampen
- Hetta upp en panna med Riklig mängd olja
- Fräs svampen tills i princip all vätska dunstat bort
- Krydda med kryddorna och vinägern, full eventuellt på med olja om torrt i pannan
- Stek svampen tills den får brynt yta, ta av och låt svalna
- Mixa sötpotatisen / bönorna (om du gör enligt nr 2) till puré, obs! Puré av ugnsrostad sötpotatis har bättre bindningsförmåga än vad puré av kokt sötpotatis har (om du överväger det)
- Blanda puré av bönor eller sötpotatis (ska vara ca 1,5-2 dl) med den smaksatta svampen, Fiberhusk och mjölet
- Vänd sist ner morot/potatis och rör ihop till en kletig smet -låt vila några minuter
- Hetta upp en panna, provstek eventuellt en bit av röran för att smaka av kryddningen
- Forma biffar eller bollar och stek i rikligt oljad panna på medelhög värme
- Vänd försiktigt men inte för tidigt då undersidan först behöver stabilisera sig
- Låt steka tills fin yta (obs! Om för varm panna blir ytan bränd innan det inre blir tillräckligt tillagat)
- Ta av. Du kan servera direkt eller ännu hellre låta stå för att stabiliseras en stund, går att förvara i kyl eller frys och värma på när önskas