majjo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer mitt recept på veganmajonnäs. Med både konsistens och smak som är förvånansvärt likt den äkta varan. Hemligheten är xanthan för konsistens och svart salt (med lätt svaveldoftande smak) för ”äggaktig” smak. Superenkelt och supersnabbt att göra. Använd sen majonnäsen som den är, eller med smaksättning så som ex. vitlök eller chili alternativt använd den som del i rätter sås om vegansill eller rödbetssallad.

Du behöver:

  • 1dl kokosmjölk (utan tillsatser) -använd den vita tjocka delen men OBS! rumstempererat (inte kall för då kan majonäsen skära sig mot den rumstempererad oljan)
  • 2-3krm xanthangummi (lite beroende av konsistensen på kokosmjölken)
  • 1msk senap (OBS! se innehållet)
  • 1tsk citron- eller limesaft
  • 1tsk äppelcidervinäger
  • 1tsk sötning (ex. honung men OBS. det gills inte som vegan så du kan istället använda ljus sirap eller agavesirap)
  • 1krm vanligt salt
  • 1nypa svart salt (indisk specialitet)
  • ca. 2dl neutral olja (ex. rapsolja, jag använde dessutom rapsolja med artificiell smörsmak som jag tipsat om HÄR)
  • Mixer eller stavmixer alternativt ballongvisp och snabba rörelser 😉

Gör så här:

  1. Blanda kokosmjölk, senap, sötning, xanthan (börja med den mindre mängden), citronsaft, vinäger och det vita saltet och mixa samman
  2. Strila sen ner oljan sakta i en tunn stråle medan du mixar (eller vispar) hårt
  3. Konsistensen blir luftig och tjocknar, avbryt med oljan när du är nöjd med konsistensen
  4. Tillsätt sist det svarta saltet och smaka av, ev. önskas mer kryddning
  5. Om för tunt kan du tillsätta mer xanthan nu och mixa hårt
  6. Låt gärna vila en stund (några minuter räcker) och mixa på nytt innan kylning