Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och animalier bl.a.

Tagine är egentligen namnet på en lergryta i vilken man lagar mat. Det har dock även både för mig och många andra även blivit ett ord som av många används synonymt för att beskriva viss typ av ursprungsland på maträtt. Därför valde jag det namnet här, även om grytan här är tillagad i en panna. Grytan är en underbar smakrik rätt med en del hetta. Ger lite att sakna vad gäller kött. Går dock förstås att göra som tillbehör till kött eller kanske med ex kyckling i grytan.

2-4 personer

Du behöver:

blomkålsgrytan

  • 1 normalstort blomkålshuvud (välj gärna eko)
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 grovt riven eller fint hackad gul lök
  • 4 Pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl krossade tomater
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 finhackad röd chili
  • Saft och skal från 1 lime
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • salt
  • peppar
  • 2 stora nävar färsk spenat
  • olja

såsen

  • 2 dl vegansk majonnäs, gärna DENNA
  • 2 tsk harisha (chilipasta)

Gör så här:

  1. Dela blomkålshuvudet och lägg på ugnsplåt, ringla över olja, salta och peppra och kör in i ugnen på 200grader i 15-20 minuter (börjar få lite färg)
  2. Mixa samman lök, vitlök, chili, ingefära, spiskummin, koriander och tomat till en slät kryddmassa
  3. Hetta upp en oljad panna och tillsätt kryddorna den mixade massan, låt den tillagas någon minut och tillsätt sedan kokosmjölken
  4. När blomkålen är färdig ur ugnen vänder du ner den i såsen, rör runt och låt tillagas tillsammans några minuter så att blomkålen blir dränkt i såsen och tar smak
  5. Vänd sist mer spenaten
  6. För såsen, blanda bara samman majo och harisha
  7. Servera ?