Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Vegansk brylépudding (creme caramel eller flan, kalla det för vad du vill). Så dallrig, så len, bara smälter i munnen. SÅ enkel att göra

3-4 portioner

Du behöver:

karamellen

  • 3 msk socker eller kokossocker
  • 3 msk mörk sirap (helst -ger både färg och smak) eller annan sirap
  • 1 msk kokosmjölk (garants rosa)
  • 1/2 tsk citronsaft (så att karamellen inte stelnar för mycket -går att utesluta)
  • 2 nypor salt, viktigt!

puddingen

  • 2 dl kokosmjölk (garants rosa)
  • 1,5 dl kokosgrädde (garants lila)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vanilessens/vaniljpasta eller använd vaniljsocker/vaniljpulver/urskrap ut vaniljstång
  • 2 msk Sötning i form av socker eller sirap (jag tar helst lönnsirap här)
  • 3 msk mjöl (jag tar hirs men klibbris eller majs bör vara likvärdigt, går även med stärkelse -ex. Majsstärkelse MEN blir något mer fast resultat)
  • 1/2 tsk agar agar pulver (tordes gå bra att ersätta med motsvarande mängd gelatin om man vill, då 3 gelatinblad men då är det ju inte veganskt längre)
  • 1 nypa eller två av salt, viktigt!
    ev. neutral olja för att smörja form

Gör så här:

  1. Börja med karamellen, blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. Ska bara koka en kort stund, så att allt socker löser sig
  2. Häll upp i botten av formarna och se till att hela botten täcks
  3. Låt svalna i rumstemperatur medan du gör puddingen
  4. Blanda alla ingredienser, förutom oljan (och gelatin om du väljer det) i en kastrull
  5. Koka upp under ständig omrörning tills det tjocknar, ska inte blir rejält tjockt utan lite som bechamel i konsistens (tar bara några enstaka minuter Max)
  6. Ta av, om du valt att använda gelatin istället för agar agar ska du tillsätta det men dom ska då ha varit blötlagda i 5 minuter i kallt vatten och urkramade -tillsätt då nu och rör runt tills dom smälter
  7. Låt nu puddingen svalna en del, men inte helt så den hinner stelna
  8. Smörj eventuellt försiktigt in formarnas insidor med oljat papper (beror på kvalitet på formar)
  9. Häll upp i formarna och låt stå i rumstemperatur tills avsvalnade, ställ sen i kylen och låt stelna till nästa dag
  10. Vid servering är det bara att försiktigt skära med kniv på kanterna för att lossa puddingen från formen (om den sitter fast) och välta upp på serveringstallrik
  11. Klart ?