Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.
Vegansk brylépudding (creme caramel eller flan, kalla det för vad du vill). Så dallrig, så len, bara smälter i munnen. SÅ enkel att göra
3-4 portioner
Du behöver:
karamellen
- 3 msk socker eller kokossocker
- 3 msk mörk sirap (helst -ger både färg och smak) eller annan sirap
- 1 msk kokosmjölk (garants rosa)
- 1/2 tsk citronsaft (så att karamellen inte stelnar för mycket -går att utesluta)
- 2 nypor salt, viktigt!
puddingen
- 2 dl kokosmjölk (garants rosa)
- 1,5 dl kokosgrädde (garants lila)
- 2 dl vatten
- 2 tsk vanilessens/vaniljpasta eller använd vaniljsocker/vaniljpulver/urskrap ut vaniljstång
- 2 msk Sötning i form av socker eller sirap (jag tar helst lönnsirap här)
- 3 msk mjöl (jag tar hirs men klibbris eller majs bör vara likvärdigt, går även med stärkelse -ex. Majsstärkelse MEN blir något mer fast resultat)
- 1/2 tsk agar agar pulver (tordes gå bra att ersätta med motsvarande mängd gelatin om man vill, då 3 gelatinblad men då är det ju inte veganskt längre)
- 1 nypa eller två av salt, viktigt!
ev. neutral olja för att smörja form
Gör så här:
- Börja med karamellen, blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. Ska bara koka en kort stund, så att allt socker löser sig
- Häll upp i botten av formarna och se till att hela botten täcks
- Låt svalna i rumstemperatur medan du gör puddingen
- Blanda alla ingredienser, förutom oljan (och gelatin om du väljer det) i en kastrull
- Koka upp under ständig omrörning tills det tjocknar, ska inte blir rejält tjockt utan lite som bechamel i konsistens (tar bara några enstaka minuter Max)
- Ta av, om du valt att använda gelatin istället för agar agar ska du tillsätta det men dom ska då ha varit blötlagda i 5 minuter i kallt vatten och urkramade -tillsätt då nu och rör runt tills dom smälter
- Låt nu puddingen svalna en del, men inte helt så den hinner stelna
- Smörj eventuellt försiktigt in formarnas insidor med oljat papper (beror på kvalitet på formar)
- Häll upp i formarna och låt stå i rumstemperatur tills avsvalnade, ställ sen i kylen och låt stelna till nästa dag
- Vid servering är det bara att försiktigt skära med kniv på kanterna för att lossa puddingen från formen (om den sitter fast) och välta upp på serveringstallrik
- Klart ?