Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja samt andra baljväxter.

En vegansk smakrik lasagne utan någon halv-/helfabrikatsvariant på färssubstitut. Istället en smakrik och variationsrik färssås av mängder av valfria grönsaker. Färssåsen passar förresten utmärkt som sås till pasta/ris eller potatis också, både för helt veganskt alternativ men även som tillbehör till dig som kanske vill ha något plantbaserat tillbehör vid sidan om. Grönsakerna i färsröran väljer du själv men förslag följer. Tål ni kan ni självklart använda bönor, linser eller andra baljväxter men jag har valt att göra ett recept utan.

Du behöver:

Färssåsen

  • ca 1 liter blandning av rivna grönsaker. Förslagsvis ca 2 st sötpotatisar, 2 st morötter, 1 gul lök, 1 rött äpple, 1 dl färsk blåmkål, 2 selleristjälkar. Andra goda grönsaker här är zucchini, gulbeta/polkabeta/rödbeta (inte för mycket), spenat, paprika, grönkål/svartkål/vitkål, aubergine, svamp bl.a. En liten mängd frukt (äpple, päron exempelvis gör väldigt bra saker för smaken).
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk örtsalt
  • 2 msk hackad gräslök eller basilika för smaksättning (eller andra örter)
  • 2 tsk vinäger
  • 600g krossade tomater (går även att byta ut mot buljong eller ex ajvar)
  • 2 dl kokosmjölk
  • peppar efter smak
  • olja för stekning

Bechamel sås enligt recept HÄR

Lasagneplattor


Gör så här:

  1. Förbered bechamelsåsen enligt recept
  2. Nu är det dags för färssåsen. Hetta upp olja i en panna
  3. Riv alla grönsaker (jag föredrar verkligen detta över finhackat i slutresultatet) grovt på rivjärn, även löken.
  4. Fräs grönsakerna i den heta pannan, rör inte om för fort i början utan låt gärna grönsaksröran få lite yta.
  5. När grönsakerna börja mjukna kan du tillsätta vitlök som du pressat, örterna, salt, vinäger, tomater och kokosmjölk. Sänk värmen och låt puttra och ta smak kanske 10 minuter.
  6. Smaka av med peppar och ev. mer kryddning
  7. Olja en ugnsfast form och varva sen med bechamel, plattor, färssås, bechamel o.s.v. Det är här även väldigt gott att i vissa lager lägga ut färska blad av spenat. Toppa sista plattorna med bechamel och på det eventuellt riven vegansk ost (vi använder inte någon sådan, bechamelen räcker gott och väl).
  8. 175 grader i ca 30-40minuter, jag kör alltid på grilleffekt dom sista minutrarna för krispig yta.