![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/02/1721ED94-A1E3-420D-A686-621B5EED99A7.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/02/1721ED94-A1E3-420D-A686-621B5EED99A7.jpeg?resize=750%2C549&ssl=1)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja samt andra baljväxter.
En vegansk smakrik lasagne utan någon halv-/helfabrikatsvariant på färssubstitut. Istället en smakrik och variationsrik färssås av mängder av valfria grönsaker. Färssåsen passar förresten utmärkt som sås till pasta/ris eller potatis också, både för helt veganskt alternativ men även som tillbehör till dig som kanske vill ha något plantbaserat tillbehör vid sidan om. Grönsakerna i färsröran väljer du själv men förslag följer. Tål ni kan ni självklart använda bönor, linser eller andra baljväxter men jag har valt att göra ett recept utan.
Du behöver:
Färssåsen
- ca 1 liter blandning av rivna grönsaker. Förslagsvis ca 2 st sötpotatisar, 2 st morötter, 1 gul lök, 1 rött äpple, 1 dl färsk blåmkål, 2 selleristjälkar. Andra goda grönsaker här är zucchini, gulbeta/polkabeta/rödbeta (inte för mycket), spenat, paprika, grönkål/svartkål/vitkål, aubergine, svamp bl.a. En liten mängd frukt (äpple, päron exempelvis gör väldigt bra saker för smaken).
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk örtsalt
- 2 msk hackad gräslök eller basilika för smaksättning (eller andra örter)
- 2 tsk vinäger
- 600g krossade tomater (går även att byta ut mot buljong eller ex ajvar)
- 2 dl kokosmjölk
- peppar efter smak
- olja för stekning
Bechamel sås enligt recept HÄR
Lasagneplattor
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/02/26B936CF-D861-422A-9AAB-9AAD29DF61B2.jpeg?resize=734%2C561&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/02/47690605-AFBB-49DD-95C2-5DB628E38B6E.jpeg?resize=750%2C558&ssl=1)
Gör så här:
- Förbered bechamelsåsen enligt recept
- Nu är det dags för färssåsen. Hetta upp olja i en panna
- Riv alla grönsaker (jag föredrar verkligen detta över finhackat i slutresultatet) grovt på rivjärn, även löken.
- Fräs grönsakerna i den heta pannan, rör inte om för fort i början utan låt gärna grönsaksröran få lite yta.
- När grönsakerna börja mjukna kan du tillsätta vitlök som du pressat, örterna, salt, vinäger, tomater och kokosmjölk. Sänk värmen och låt puttra och ta smak kanske 10 minuter.
- Smaka av med peppar och ev. mer kryddning
- Olja en ugnsfast form och varva sen med bechamel, plattor, färssås, bechamel o.s.v. Det är här även väldigt gott att i vissa lager lägga ut färska blad av spenat. Toppa sista plattorna med bechamel och på det eventuellt riven vegansk ost (vi använder inte någon sådan, bechamelen räcker gott och väl).
- 175 grader i ca 30-40minuter, jag kör alltid på grilleffekt dom sista minutrarna för krispig yta.
![](https://i1.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/02/3E8B221F-91A3-4120-93CF-F6D4023F9E9A.jpeg?fit=676%2C676&ssl=1)