Fritt från mjölk, ägg gluten och soja bl.a. Veganskt och således fritt från fisk.

För dig som antingen inte tål fisk eller som kanske helt enkelt bara väljer att inte äta fisk, men som vill äta något som verkligen påminner om fiskbullar i dillsås. Här är receptet för dig.

6 personer

Du behöver:

f*skbullarna

  • 4 dl blomkålspuré (kokad mixad blomkål) -ca 750g färskt blomkålshuvud
  • 2 dl majsstärkelse
  • 1 dl majsmjöl
  • 3 tsk fiberhusk
  • 1 tsk mald/smulad kelp/sjögräs/noriblad (för lite havssmak)
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 krm mald peppar (vit eller svart beroende av preferens)
  • 3 tsk fryst hackad dill
  • 1 krm bakpulver

SÅSBASEN

  • 5-8 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 5 pepparkorn
  • 1 hackad gul lök

SMAKSÄTTNING AV SÅSEN

Dillsås

  • 5 dl av såsbasen ovan EFTER att f*skbullarna kokats
  • 1 dl kokosmjölk av tillsatsfri sort, ex. Garants rosa (det kommer INTE smaka kokos)
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk salt
  • Ca. 1 msk dill (jag använder fryst)
  • en nypa peppar
  • valfritt med skal från 1 citron (om man önskar en citron- och dillsås)
  • 3/4-1 dl glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl för redning)

Gör så här:

  1. Börja med f*skbullarna. Det bästa är att man t.o.m kan förbereda dessa någon ett några dagar i förväg och bara förvara i kylen.
  2. Först måste man fixa blomkålspurén om man inte använder sig av en färdig blomkålspuré, bara dela blomkålen i bitar -koka tills mjuk, sila, mixa till slät puré.
  3. Låt svalna aningens så att ingredienserna som sen tillsätts inte skållas
  4. Du ska använda ca 4 dl blomkålspuré
  5. Rör ner alla resterande ingredienser och rör till en tjock smet, låt svälla en stund.
  6. Med hjälp av mjölade händer eller mjölat matskedsmått skopar du upp smet i storlek av knappt en msk / boll, forma till en boll och låt vänta tills tillagning
  7. Nu kokar du upp såsbasen så den ger smak i vattnet, sänk temperaturen så att såsbasen precis sjuder
  8. Lägg ner blomkålsbollar, några i taget (Max så att botten i kastrullen täcks) och låt sjuda i någon minut vardera innan du fiskar upp (man kan försiktigt röra runt i kastrullen medan dom sjuder)
  9. Fiska upp och lägg på fat att vila
  10. När alla bollar sjudit klart gör du såsen
  11. Sila av såsbasen, behåll 5 dl av vattnet
  12. Blanda vattnet med kokosmjölk, margarin, kryddningen och mjölet för redning -vispa till såsen
  13. Koka upp såsen så att den tjocknar
  14. Lägg ner bollarna i den varma såsen för att värmas upp och ta smak av såsen
  15. Servera med potatis, potatismos eller risnexempelvis