Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja samt fullständigt vegansk

En variant på på den klassiska grytan tikka masala fast helt utan kött. Här med bl.a. bönor (som förstås är en sojasläkting) men du kan välja dina grönsaker själv, förslag i receptet.

Du behöver:

Såsen

 

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta (går att utesluta)
  • 1 stor grön paprika
  • masala-kryddmix (köpt eller hemmagjord, HÄR har du ett bra recept att följa för att blanda kryddorna själv -gör stor sats och förvara)
  • 2dl kokosmjölk
  • 2dl krossade tomater eller chilisås
  • 1dl buljong (eller salt)
  • örtsalt
  • Olja för stekning

Grönsaker på förslag

  • 1dl majskorn, 1 dl kidneybönor, 1 dl hackad purjolök, 1 dl kikärtor
  • 1dl majskorn, 1 dl kidneybönor, 1 dl frästa champinjoner, 1 röd snackspaprika
  • 1 stor finhackad sötpotatis och stor skivad morot
  • 3 dl wokgrönsaker
  • 2dl majskorn, 1 dl grovt riven morot
  • halvmånad av 1 zucchini och 1/2 aubergine
  • 3-4 dl blandad fräst svamp

Gör så här:

  1. Hetta upp en panna
  2. Stek upp finhackad lök och paprika i en oljad panna tills löken blir glansig
  3. Tillsätt pressad vitlök
  4. salta
  5. Häll på kryddmixen (ca 2msk brukar bli bra men du kan krydda på sen om du vill ha mer smak)
  6. Rör om
  7. Tillsätt samtliga vätskor
  8. Låt puttra och låt smakerna ta sig
  9. Tillsätt ditt val av grönsaker
  10. Låt grönsakerna puttra med såsen tills dom nått den konsistens du önskar, ex. tar morot/sötpotatis längre tid än zucchini/aubergine
  11. KLART! Servera med ex. ris eller bara som det är tillsammans med en brödbit