Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Går att göra med valfritt viltkött (jag föredrar älg) eller även på falskt vis utan viltkött (med ex. nötkött eller nötkött/fläsk) men ändå med viltaktiga smaker. En väldigt snabb och enkelt rätt, tar absolut inte längre än 15-20 minuter att tillaga. Glöm inte tillbehöret bara.

Du behöver:

  • ca. 400 g viltskav ELLER valfri viltfärs eller färs av nötkött eller blandfärs samt kryddning i form av 1 tsk örtsalt exempelvis
  • 2,5 dl kokosmjölk fri från tillsatser, förslagsvis Garants rosa
  • 1-2 dl buljong eller fond utblandat med vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk svampmjöl (ex. kantarellmjöl, trattkantarellmjöl eller blandsvampsmjöl) -ger mycket smak men såsen förblir slät
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 rågad matsked lingonsylt alternativt ex. svarvinbärsgelé
  • 1 msk valfritt mjöl för redning utblandat i lite vatten (ex. 1 msk bovetemjöl i 2 msk vatten, även majsstärkelse, klibbrismjöl eller potatismjöl är bra alternativ)
  • lingon och gräslök för topping
  • olja för stekning
  • servera med ris, potatis, mos, hirs etc

Gör så här:

  1. Hetta upp en panna med olja.
  2. OM du har färdigt skav skippar du punkt nr 3-4 och bara steker skavköttet för lite yta och ta sen upp på fat för att vila på fat medan du gör såsen
  3. Blanda färs med kryddning (örtsalt är bara ett förslag)
  4. Ta små lite olika stora bitar av den kryddade färsen i handen och platta till bara några mm i tjocklek, lägg i stekpanna och stek för yta på bägge sidor och ta sedan upp på ett fat för att vila
  5. Nu gör du såsen, medan skaven som stekts för yta ligger och vi
  6. Häll kokosmjölk och buljong i den heta pannan
  7. Tillsätt även vinäger, rosmarin, svampmjöl, gelé/sylt och sänk temperaturen till medelhög
  8. Låt puttra upp och rör om, smaka av efter några minuter
  9. Red av
  10. Tillsätt sist tillbaka köttet och eventuell köttsaft som runnit ut på tallriken
  11. Låt allting puttra ihop ytterligare några minuter, smaka av. Ibland kan det behövas mer salt/syra beroende av val av kött. Alternativt om det önskas peppar. Detta beror delvis på hur mycket kryddning och sälta din buljong/fond har.
  12. Toppa med hackad gräslök och lingon vid servering