![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/01/13C7B06A-8F13-4470-B0BD-6EAF49B30A6C.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
![](https://i2.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/01/13C7B06A-8F13-4470-B0BD-6EAF49B30A6C.jpeg?fit=676%2C506&ssl=1)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Går att göra med valfritt viltkött (jag föredrar älg) eller även på falskt vis utan viltkött (med ex. nötkött eller nötkött/fläsk) men ändå med viltaktiga smaker. En väldigt snabb och enkelt rätt, tar absolut inte längre än 15-20 minuter att tillaga. Glöm inte tillbehöret bara.
Du behöver:
- ca. 400 g viltskav ELLER valfri viltfärs eller färs av nötkött eller blandfärs samt kryddning i form av 1 tsk örtsalt exempelvis
- 2,5 dl kokosmjölk fri från tillsatser, förslagsvis Garants rosa
- 1-2 dl buljong eller fond utblandat med vatten
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk svampmjöl (ex. kantarellmjöl, trattkantarellmjöl eller blandsvampsmjöl) -ger mycket smak men såsen förblir slät
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 rågad matsked lingonsylt alternativt ex. svarvinbärsgelé
- 1 msk valfritt mjöl för redning utblandat i lite vatten (ex. 1 msk bovetemjöl i 2 msk vatten, även majsstärkelse, klibbrismjöl eller potatismjöl är bra alternativ)
- lingon och gräslök för topping
- olja för stekning
- servera med ris, potatis, mos, hirs etc
![](https://i1.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/01/700A3A9D-1264-4EA7-BD0C-6590F2B6D120.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/01/9A3EAB4E-D172-434A-B380-DA341A6F07D6.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)
Gör så här:
- Hetta upp en panna med olja.
- OM du har färdigt skav skippar du punkt nr 3-4 och bara steker skavköttet för lite yta och ta sen upp på fat för att vila på fat medan du gör såsen
- Blanda färs med kryddning (örtsalt är bara ett förslag)
- Ta små lite olika stora bitar av den kryddade färsen i handen och platta till bara några mm i tjocklek, lägg i stekpanna och stek för yta på bägge sidor och ta sedan upp på ett fat för att vila
- Nu gör du såsen, medan skaven som stekts för yta ligger och vi
- Häll kokosmjölk och buljong i den heta pannan
- Tillsätt även vinäger, rosmarin, svampmjöl, gelé/sylt och sänk temperaturen till medelhög
- Låt puttra upp och rör om, smaka av efter några minuter
- Red av
- Tillsätt sist tillbaka köttet och eventuell köttsaft som runnit ut på tallriken
- Låt allting puttra ihop ytterligare några minuter, smaka av. Ibland kan det behövas mer salt/syra beroende av val av kött. Alternativt om det önskas peppar. Detta beror delvis på hur mycket kryddning och sälta din buljong/fond har.
- Toppa med hackad gräslök och lingon vid servering
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/01/DA84A250-0B95-40E0-B114-AE958C138869.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)