![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/02/909A476C-5D20-4320-A05E-6DE1CE9D1BFE.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/02/909A476C-5D20-4320-A05E-6DE1CE9D1BFE.jpeg?resize=822%2C1024&ssl=1)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Ett supergott substitut för potatisgratäng.
6 personer
Du behöver:
- Ca 750g-1 kg vitkål
- 4 dl vätska, ex 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk och ren tillsatsfri) och 1,5 dl vatten eller bara 4dl valfri växtdryck/grädde (vatten går också bra men fettet i kokosmjölken bidrar till att förhöja smaken, buljong är ett bättre alternativ än vatten)
- 1 dl majsmjöl eller likvärdigt mjöl
- 1/2 dl majsstärkelse, eller annat likvärdigt mjöl
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 tsk fiberhusk
- 3 krm xanthangummi
- 3 krm bakpulver
- 2 krm vitpeppar
- valfritt med 50-75g Green vies par veggio eller annan vegansk riven ost
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- mjölkfritt margarin att bre formen med
- olja för stekning
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/02/D08A4E60-FC5A-4EB7-A1AA-606CE61F183B.jpeg?resize=819%2C1024&ssl=1)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader och smöra en ugnsform
- Strimla vitkålen
- Skala och skiva löken och riv/pressa vitlöken
- Stek vitkål, lök och vitlök i en het oljad panna tills den svettas (blir glansig), ta av och låt svalna
- Blanda resterande ingredienser förutom vegan-osten, vispa/mixa ihop till en smet
- Blanda allt förutom ca en deciliter av smeten med vitkålen och rör ihop, lägg i formen
- Toppa med den sista decilitern av smeten, och osten
- Grädda mitt i ugnen i 1 h
- Servera
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/02/E3863C4C-1596-4358-8128-880CE443A763.jpeg?resize=819%2C1024&ssl=1)