
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Ett supergott substitut för potatisgratäng.
6 personer
Du behöver:
- Ca 750g-1 kg vitkål
 - 4 dl vätska, ex 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk och ren tillsatsfri) och 1,5 dl vatten eller bara 4dl valfri växtdryck/grädde (vatten går också bra men fettet i kokosmjölken bidrar till att förhöja smaken, buljong är ett bättre alternativ än vatten)
 - 1 dl majsmjöl eller likvärdigt mjöl
 - 1/2 dl majsstärkelse, eller annat likvärdigt mjöl
 - 2 tsk äppelcidervinäger
 - 2 tsk fiberhusk
 - 3 krm xanthangummi
 - 3 krm bakpulver
 - 2 krm vitpeppar
 - valfritt med 50-75g Green vies par veggio eller annan vegansk riven ost
 - 1 stor gul lök
 - 1 vitlöksklyfta
 - mjölkfritt margarin att bre formen med
 - olja för stekning
 

Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader och smöra en ugnsform
 - Strimla vitkålen
 - Skala och skiva löken och riv/pressa vitlöken
 - Stek vitkål, lök och vitlök i en het oljad panna tills den svettas (blir glansig), ta av och låt svalna
 - Blanda resterande ingredienser förutom vegan-osten, vispa/mixa ihop till en smet
 - Blanda allt förutom ca en deciliter av smeten med vitkålen och rör ihop, lägg i formen
 - Toppa med den sista decilitern av smeten, och osten
 - Grädda mitt i ugnen i 1 h
 - Servera
 
