Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Den speciella smaken av vört fås egentligen via spannmål men här är min imitation. Ingredienserna lirar ihop för att på falskt vis få till liknande smaker.

Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 75 g mjölkfritt margarin alternativt 75 ml neutral olja
  • 1 dl glögg (eller vatten)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl hirsmjöl (eller rismjöl)
  • 1 dl kokosmjöl (för en hel del för konsistensen, om byte mot annat mjöl som inte är likvärdigt kan man behöva öka på mängden)
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • kryddning i form av (min favorit): 1/2 msk mald kardemumma, 1/2 msk mald pomeransskal, 1 tsk hela anisfrön, 1/2 msk hela fänkålsfrön, 1 tsk mald nejlika, 1/2 msk mald ingefära)
  • 1 dl blötlagda russin (går att utesluta) -här har jag lite extra russin ??
  • olja att pensla med

Gör så här:

  1. Mortla samman kryddningen till ett fint mjöl
  2. Värm upp vätskorna (margarin/olja, kokosmjölk, apelsinjuice, glögg och sirap till en fingervarm degvätska)
  3. Smula ner jästen
  4. Tillsätt Fiberhusk och kryddningen och låt svälla 5-10 minuter
  5. Arbeta sedan degvätskan med degkrokar och tillsätt mjölet, bakpulver och russin (viktigt att dessa är blötlagda så att inte torra russin suger vätska ur brödet och gör det torrt)
  6. Arbeta ihop till en smidig deg och häll upp i en bakplåtklädd brödform
  7. Låt jäsa under bakduk ca 1,5h
  8. Pensla med olja
  9. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30 minuter
  10. Ta ut och låt svalna innan du skär upp