Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.


Wasabi till sushi är en sån där produkt som många missar att innehåller allergener. Inte alla sorter kanske men många. Få har ens ätit äkta wasabi från wasabiroten, dom flesta av oss har ätit en ”fusk”-wasabi gjord av framförallt pepparrot. Dock innehåller dessa ofta tyvärr också allt ifrån soja och mjölk till citronsyra och ja, senap (även om vi tål det sistnämnda). Här kommer därför ett enkelt recept på en hemmagjord variant av betydligt renare sort men fortfarande ljuvlig smak. Du kan även variera den själv efter tycke.

Du behöver:

  • 2 dl finriven färsk pepparrot. Det är verkligen godare att riva själv än att köpa färdigriven (men du kan fuska)
  • 3 msk vatten
  • 1 msk neutral olja, ex raps
  • 1 liten vitlöksklyfta (går att skippa)
  • 1 tsk vinäger; ex äppelcidervinäger
  • 1 tsk citronsaft
  • valfritt med 2 krm senapspulver (går att byta mot någon tesked senap) -går utmärkt att skippa också
  • 1 nypa salt
  • 2-3 msk neutralt smakande ört för färg (gräslök föredrar jag, smaken passar in)
  • ett par knivsuddar xanthangummi

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna förutom xanthan tills du får en slät massa
  2. Om så önskas mixa i lite xanthan i taget för än mer tjock konsistens
  3. Servera