Matsara

Allergivänlig Mat

Rostbröd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett ljust, lätt och mjukt bröd som passar utmärkt både som den är också rostad. Funkar även utmärkt för fattiga riddare.

Du behöver:

  • 3,5 dl vatten
  • 25g jäst
  • 0,75 dl neutral olja (ex. raps)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk honung eller annan sötning
  • 1 tsk salt
  • 7 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl majsstärkelse och 1 dl klibbrismjöl)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • eventuellt topping (vallmofrön, boveteflingor, sesamfrön)
  • olja eller sirapsvatten för pensling

Gör så här:

  1. Värm vattnet till 37-gradigt
  2. Lös upp jästen i vattnet
  3. Tillsätt olja, salt, honung och fiberhusk
  4. Låt svälla
  5. Blanda samman mjölblandningen med xanthan och bakpulver
  6. Rör runt i degvätskan som stått o svällt
  7. Rör sen ner dom torra ingredienserna till det våta
  8. Arbeta degen några minuter med degblandare eller degkrokar på elvisp
  9. Degen ska vara fast men kladdig
  10. Häll ner degen i brödform som du klätt med bakplåtspapper
  11. Platta till så att det blir en jämn deg i formen
  12. Låt jäsa under bakduk ca 45-60 minuter
  13. Pensla ytan med olja eller sirapsvatten (för färg)
  14. Strö eventuellt på topping (sirapsvatten fäster topping bättre än vad oljan gör)
  15. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter
  16. Ta ut och ur formen
  17. Låt svalna innan du skär upp

2 kommentarer

  1. Tack för ditt nya recept, vi bakade det igår och det blev supergott! 😋

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑