Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett ljust, lätt och mjukt bröd som passar utmärkt både som den är också rostad. Funkar även utmärkt för fattiga riddare.
Du behöver:
- 3,5 dl vatten
- 25g jäst
- 0,75 dl neutral olja (ex. raps)
- 1 msk fiberhusk
- 1 msk honung eller annan sötning
- 1 tsk salt
- 7 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl majsstärkelse och 1 dl klibbrismjöl)
- 1 tsk xanthangummi
- 1 tsk bakpulver
- eventuellt topping (vallmofrön, boveteflingor, sesamfrön)
- olja eller sirapsvatten för pensling
Gör så här:
- Värm vattnet till 37-gradigt
- Lös upp jästen i vattnet
- Tillsätt olja, salt, honung och fiberhusk
- Låt svälla
- Blanda samman mjölblandningen med xanthan och bakpulver
- Rör runt i degvätskan som stått o svällt
- Rör sen ner dom torra ingredienserna till det våta
- Arbeta degen några minuter med degblandare eller degkrokar på elvisp
- Degen ska vara fast men kladdig
- Häll ner degen i brödform som du klätt med bakplåtspapper
- Platta till så att det blir en jämn deg i formen
- Låt jäsa under bakduk ca 45-60 minuter
- Pensla ytan med olja eller sirapsvatten (för färg)
- Strö eventuellt på topping (sirapsvatten fäster topping bättre än vad oljan gör)
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter
- Ta ut och ur formen
- Låt svalna innan du skär upp
23 januari, 2018 at 08:24
Tack för ditt nya recept, vi bakade det igår och det blev supergott! ?
26 januari, 2018 at 14:59
Men vad roligt. Tack för återkopplingen ?❤️
27 januari, 2019 at 12:04
Hej,
Jag undrar lite över klibbrismjöl, är det något speciellt rismjöl? Eller kan jag ta vanligt rismjöl i mjölblandningen?
27 januari, 2019 at 14:09
Det är ett speciellt extra ”glutinöst” rismjöl. Köpes i asiatiska butiker och på nätet. Väldigt användbart. Om man absolut inte får tag i det kan man byta ut mot samma mängd men 50/50 mjöl/stärkelse -ex majsmjöl/majsstärkelse eller rismjöl/potatismjöl (vilket är stärkelse). Men jag rekommenderar varmt att köpa för framtiden