Rulltårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Utgår ifrån receptet på drömtårta men kompenserar för byte av kakao.

8-10 bitar

Du behöver:

  • 1dl + 1 msk majsmjöl
  • 0,5 dl klibbrismjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk xanthangummi (kontrollera ursprunget utifrån allergier)
  • 1dl socker
  • 1-2tsk vaniljsocker/vaniljextrakt (går att utesluta)
  • 1tsk bakpulver
  • 1krm bikarbonat
  • 1,5 dl  växtdryck (kokosmjölk) eller vatten
  • 1/4 dl neutral olja (ex. raps) eller mjölkfritt margarin (smält och avsvalnat)

Fyllning:

  • 100mg mjölkfritt margarin och 2dl florsocker blandat till smörkräm alternativt en växtbaserad grädde eller mousse
  • Sylt
  • Strösocker att vända rulltårtan i

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250grader och förbered en stor plåt med bakplåtspapper i botten. 
  2. Blanda alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig 
  3. Tillsätt vätskan till det torra
  4. Vispa snabbt eller vänd med slickepott tills du får en jämn smet (sväller lite efter några minuter men det behöver inte inväntas)
  5. Häll smeten på bakplåtspapperet och smeta ut jämt på bakplåtspapperet i ett tunt rektangelformat lager (ca 25×30 i storlek (halv ugnsplåt)
  6. Grädda mitt i ugnen i 5minuter
  7. Ta ut
  8. Dra gärna över bakplåtspapperet till en ny kall plåt
  9. Toppa med socker och låt svalna HELT
  10. Lägg sen ett nytt bakplåtspapper på bottnen och lägg en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  11. Gör fyllningen och bred ut, rulla försiktigt med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering
  12. Klart!

2 kommentarer

  1. Cecilia

    Klibbrismjöl, vad kan man ersätta det med istället? 🙂 mvh Cecilia

    • Sara

      Just i det här receptet är klibbrismjöl ganska viktigt, det är nämligen en väldigt exakt komponerad mjölblandning här MEN i regel kan man byta klibbrismjöl mot 50/50
      Mjöl/stärkelse så ex. Majsmjöl/majsstärkelse med nästan samma resultat. Här är risken att din rulltårta spricker lite mer då 😬 men det smakar nog lika bra för det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑